Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın da adının geçtiği iddiaları haberleştiren Reuters’a karşı bürokratından bakanına iktidar kınama yarışına girerken haberin yayınlandığı siteler jet hızıyla engellendi.

Reuters’ı kınama yarışı
Fotoğraf: DHA

Politika Servisi

Reuters haber ajansının AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan hakkındaki haberine bürokratından medyasına iktidar cenahı tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun haberi "algı operasyonu" diye niteledi. Sosyal medya hesabından tepkisini dile getiren Altun şunları ifade etti: “Tam da önümüzdeki günlerde gerçekleşecek NATO liderler zirvesi öncesinde yayımlanması da akla ciddi soru işaretleri getirmektedir. Reuters haber ajansının özel dosya başlığıyla abonelerine servis ettiği ve Sayın Cumhurbaşkanımızın oğlu Sayın Bilal Erdoğan’a yönelik mesnetsiz iddialarla dolu bir senaryodan müteşekkil sözde haber; gazetecilik tarihi açısından hem kara bir lekedir hem de 171 yıllık bir medya kuruluşunun kendini açıkça küçük düşürmesinin acınası bir örneğidir.”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ise "NATO Zirvesi öncesi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Sayın Bilal Erdoğan’a yönelik manipülasyon ve yalan haber yapan Reuters haber ajansını kınıyorum. Herkes bilmelidir ki Türkiye Cumhuriyeti uluslararası hukuk çerçevesinde milli menfaatleri ile hareket eder" dedi.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise "Yayınlanan sözde haber, Reuters’in siciline kara bir leke olarak kazınmıştır" dedi. Çelik açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Cumhurbaşkanımız Sn Recep Tayyip Erdoğan’a ve ailesine dönük kirli saldırıların bir yenisine Reuters haber ajansı imza atmış. Masa başında hazırlanmış ve siyasi bir amaca dönük mesnetsiz iddialar ile dolu bu sözde haberi nedeniyle Reuters haber ajansını ve sorumsuz yönetimini şiddetle kınıyoruz.” Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise şunları aktardı: “Gerçek dışı iddialar içeren asılsız haber, basın özgürlüğü sınırlarını aşan, tamamen karalamaya ve ülkemiz aleyhine algı oluşturmaya yönelik dezenformasyondan ibarettir. ”

Öte yandan iktidar sözcüleri yalanlama yarışına girerken medya grupları da boş durmadı. TürkMedya ve Albayrak Medya, Reuters’la olan abonelik sözleşmelerini feshettiklerini duyurdu. TürkMedya’nın bünyesinde Akşam, Güneş, Star gazetekeri ve 24 TV, 360 ve TV4 gibi televizyon kanalları var. Albayrak grubu ise Yeni Şafak gazetesi ve TVNET televizyonunu bünyesinde bulunduruyor. 

JET HIZIYLA ENGELLEME

İstanbul Anadolu 5’inci Sulh Ceza Mahkemesi haberin yayınlandığı 93 haber sitesi ve Twitter adresinin erişime engellenmesine karar verdi. Mahkemenin kararında şu ifadeler yer aldı: "Kötü niyetli olarak gerçeğin çarpıtılması kabul edilebilir eleştiri sınırlarını aşabilir. Dolayısıyla teyit edilmemiş ve iyi niyetten uzak olduğu, özle ile biçimin uyumsuz olarak sunulduğu, buna göre de gerçeklik, güvenirlik ve iyi niyetten uzak, başvuranın kişilik haklarını ihlal eden içeriklere ilişkin başvuranın talebinin kabulüne dair aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir."