Revizyon AKP’liler için ‘sürpriz’ oldu

SEBAHAT KARAKOYUN sebahatkarakoyun@birgun.net @ssenyaprak

Başbakan Binali Yıldırım'ın Erdoğan’la görüşmesinin ardından açıkladığı kabine listesi AKP’lileri dahi şaşırttı. Kabineye yeni girenlerin de görev yeri değişenlerin de ortak özelliği kabineyi televizyon başında öğrenmeleri.

'Ekonomik kriz' paniği
Sonbaharda ‘ekonomik kriz paniği’ Saray’ın kabine revizyonuyla ilgili tercihlerinde etkili oldu. Kulislerde Erdoğan’ın kendisine en yakın isimlerden Nurettin Canikli’yi ekonomi yönetimi konusunda Mehmet Şimşek ile yaşadığı kriz nedeniyle Başbakan Yardımcılığı’ndan Milli Savunma Bakanlığı’na kaydırmasının “krize karşı önlem alma çabasının göstergesi olduğu” konuşuluyor.
Ancak Canikli’nin başka bir bakanlık yerine Milli Savunma Bakanlığı’na kaydırılması da dikkati çekti. Erdoğan’ın çok güvendiği bir isim olan Canikli aracılığıyla askerleri daha yakın takibe almak istediği de belirtiliyor.

Baş aktörler ödüllendirildi
Erdoğan, kabine değişikliği yaparken, “tek adam” yönetimini kurumsallaştıran anayasa değişikliği sürecinin baş aktörlerini de ödüllendirdi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Başbakan Yardımcılığı’na getirilirken, yerine de yine bu sürecin önde gelen isimlerinden Abdülhamit Gül’ün getirilmesi anlamlı bulundu.

Referandum kampanyası sürecinde “mağduriyet üzerinden oy avcılığı” yapmak için başta Almanya ve Avusturya olmak üzere Avrupa ülkelerinde kriz çıkaran isimlerin kabinedeki yerlerini korumaları da dikkati çekti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Kadın ve Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, kampanya sürecinin ödülünü aldılar.