Rezervi sormak  herkesin görevi

HABER MERKEZİ

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak döneminde kaybolan Merkez Bankası’nın 128 milyar dolarlık rezervine ilişkin tartışmalar sürüyor. Muhalefetin kayıp rezervlere yönelik Bursa’nın Mudanya ilçesi ve Kastamonu’nda astığı afişlerin toplatılmasının ardından afişler Rize’de de söküldü. Öte yandan CHP kayıp rezervlere ilişkin TBMM’de genel görüşme talep etti.

CHP 26. Dönem Milletvekili Barış Yarkadaş, polisin CHP Rize İl Başkanlığı’nın astığı “128 milyar dolar nerede?” başlıklı afişlerini asıldıktan yarım saat sonra talimat üzerine indirdiğini duyurdu. Sosyal medya hesabından asılan ve indirilen afişlerin olduğu bölgelerin fotoğrafını yayımlayan Yarkadaş, CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz ile yaptığı görüşmeyi de şöyle aktardı: “CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz ile az önce konuştum. Saltuk Deniz, ‘Fındıklı İlçe Başkanımız Kadirhan Kadıoğlu ve ilçe yöneticilerimiz ile afişlerimizi astık, bir süre sonra indirildiği haberi geldi. Buna rağmen 128 milyarın akıbetini soracağız. Cevabını da alacağız’ dedi.” CHP, bugün toplanacak TBMM Genel Kurulu’nda, Merkez Bankası’nın kayıp rezervleri hakkında genel görüşme açılmasını talep etti.

Görüşme genelgesi, CHP Grup başkanvekilleri Engin Altay, Engin Özkoç ve Özgür Özel’in imzasıyla, TBMM Başkanlığına sunuldu. Önergenin gerekçesinde, 2017 sonunda 35 milyar, 2018 sonunda 28 milyar, 2019 sonunda ise 19 milyar dolar döviz fazlası bulunan Merkez Bankasının, bugün itibarıyla 60 milyar dolarlık döviz açığının bulunduğu belirtildi. Reeskont kredisi, borçlanma ve benzeri yollarla gelen döviz ve altınlarla, bilinen yollardan çıkan döviz karşılaştırıldığında “128 milyar dolarlık açıklanamayan bir kaybın ortaya çıktığı” ifade edilen gerekçede, şunlar kaydedildi: “Bu paranın nereye gittiğini sormak bir yurttaşlık görevidir. CHP örgütlerinin, çeşitli il ve ilçelerde bilboardlara astığı ‘128 milyar dolar nerede?’ pankartları için ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ edildiği gerekçesiyle cumhuriyet savcılıkları tarafından resen soruşturmalar açılmaktadır. Bir siyasi partinin, ülkenin kaynaklarının nerelere harcandığını sorması, anayasal hakkı olduğu gibi bu sorulara da bugünkü sistemde yürütmenin başı olması nedeniyle Cumhurbaşkanının cevap vermesi gerekir.” Muhalefet, söz konusu iddiaların araştırılmasını talep ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan partisinin grup toplantısında eriyen ya da kaybolan bir rezervin olmadığını, Merkez Bankası rezervlerinin olduğu gibi durduğunu savunmuştu.

***

Afişler yeniden asıldı

CHP’nin Bursa’nın Mudanya ilçesinde “128 milyar dolar nerede?” yazılı afişi aynı yerine tekrar asıldı. CHP’li vekiller Lale Karabıyık, Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Orhan Sarıbal, Erkan Aydın, Yüksel Özkan ile CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca ve beraberindeki CHP’liler, afişleri tekrar asarak basın açıklaması yaptılar. Yapılan açıklamada, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, “Bu 128 milyar dolarda Adana’da çocuklarını ısıtmak için saç kurutma makinasını açıp intihar eden annenin hakkı var” dedi. Kayışoğlu, “Tekrar kaldırılırsa itirazımızı yine yapacağız. Parası ödendi, bir hafta bu billboard bizim” diye konuştu.