Rezervler şubatta yüzde 27 azaldı

EKONOMİ SERVİSİ

Küresel piyasaları koronovirüs tehdidi dalgalandırırken bundan en fazla etkilenen para birimlerinden biri de Türk Lirası oldu. Amerikan Merkez Bankası’nın (fed) Dolar’ı son 1 ayda bir miktar daraltmasıyla dolar kuru hızla 6 TL bandını kırarak 6,12 TL’ye yükseldi. Öte yandan bu süre içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) piyasaya rezervlerinden dolar sürerek kuru dengelemeye çalıştı.

Bu süreçte sadece şubat ayında Merkez’in rezervlerinde 9,2 milyar dolarlık azalma meydana geldi. Böylece Şubat başında 33,9 milyar dolar olan net rezervler yüzde 27,1’lik azalmayla 24,7 milyar dolara geriledi. Kamu bankalarının 31 Ocak-14 Şubat döneminde döviz açığı 2 milyar dolardan 4,6 milyar dolara yükseldi. Son dönemde kamu bankalarının yoğun döviz satışı yaparak yönünde iddialar Bloomberg tarafından iddia edilmişti.

NET REZERVİN 18,5 MİLYAR DOLARI SWAP

TCMB’nin dış varlıklarından toplam döviz yükümlülükleri çıkarıldığında net rezerv rakamına ulaşılıyor. TCMB’nin brüt rezervlerinin tamamı kendisine ait döviz ve altınlardan oluşmuyor. Yurt içindeki bankaların TCMB’de “zorunlu karşılık” olarak tuttukları döviz ve altınlar ile kamunun dövizleri çıkarıldığında net rezerv rakamına ulaşılıyor.

31 Aralık 2019 itibarıyla net rezerv içinde TCMB’nin bankalardan ve Çin ile Katar’dan döviz alıp TL verdiği swap işlemleriyle net rezervine dahil ettiği yaklaşık 18,5 milyar dolar da bulunuyor.