Merkez Bankası’nın rezervlerindeki erime devam ediyor. Brüt rezervler ekim ayına göre 1,5 milyar dolar azaldı. Toplam rezerv içindeki swap yükümlülüğü ise önceki aya göre azalarak yüzde 76,7’ye geriledi.

Rezervlerdeki erime devam ediyor

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kasım ayına ilişkin Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi raporunu yayımladı. Bu yılın en çok konuşulan konusu Merkez Bankası’nın rezervleri oldu. Swap dahil toplam rezervler ekimde 18,9 milyar dolar iken kasımda 13,9 milyar dolara geriledi. Bankaların zorunlu karşılık olarak TCMB’de tuttuğu döviz ve altınlar dahil edildiğinde elde edilen brüt rezerv ise kasımda 82,7 milyar dolar oldu. Bu rakam ekim sonunda 84,5 milyar dolardı.

Son bir yıl içinde Merkez Bankası döviz kurundaki artışı frenlemek için 128 milyar dolar sattı. Bu nedenle eriyen döviz rezervlerinin yerini swap anlaşmaları ile şişirdi. 2018’de yaşanan Brunson krizinde Merkez’in rezervlerinin sadece yüzde 3,8’i swaplardan oluşuyordu. Ancak kasım itibariyle swap yükümlülüğünün toplam rezervler içindeki payı yüzde 76,7. Ekimde eksi 48 milyar dolar olan swap hariç net rezerv, kasımda eksi 49,5 milyar dolara geriledi.

TCMB’nin yurt dışı ve yurt içindeki bankalarda belirli bir vade için swap yoluyla ödünç aldığı altın ve dövizlerin toplamı kasımda 63,4 milyar dolar oldu. Ekimde bu rakam 66,8 milyar dolardı.

Öte yandan 63,4 milyar dolarlık swap yükümlüğünün 58 milyar 67 milyon dolarlık kısmı döviz, 5 milyar 361 milyar dolarlık kısmı ise altın swaplardan oluştu. Toplam swap yükümlülüğü içinde Katar Merkez Bankası’nın yaklaşık 15 milyar dolar, Çin Merkez Bankası’nın 1 milyar dolarlık payı var.
7 Kasım’da Murat Uysal’ın yerine atanan Naci Ağbal, ilk toplantısında “Para politikasının etkinliği ve finansal istikrar açısından döviz rezervlerini güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Rezerv biriktirmeye yönelik araçlar uygun bir şekilde kullanılacak” demişti.