Risk alınacak dönem değil
Fotoğraf: Depo Photos

Hüseyin ŞİMŞEK

Değişim mesajlarının merkezinde yer alan CHP’de bir yandan muhalif isimlerin çıkışları sürerken diğer yandan Genel Başkan seçiminin yapılacağı Büyük Kurultay için tarih belirleme çalışmaları sürüyor. İlçelerde kongreler takviminin başladığı CHP’de, Büyük Kurultay’ın yerel seçim sonrasına bırakılması ihtimalinin bulunmadığı bildirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Meclis Grup Başkanı Özgür Özel, eski parti içi eğitim sorumlusu Aytuğ Atıcı ve eski milletvekili İlhan Cihaner’in değişim ve genel başkan adaylığı çıkışlarının ardından CHP yönetimi de genel başkan seçiminin gerçekleştirileceği Büyük Kurultay için hazırlıklarını hızlandırdı. Olağan kurultay sürecini geçen sene başlatması gereken ancak seçim hazırlıkları nedeniyle bu yıla erteleyen CHP, 28 Mayıs’ta tamamlanan seçim sürecinin ardından bu kez yerel seçimleri gerekçe göstererek yeniden kurultay erteleme ihtimalini gündemine aldı. Tüm enerjisini belediye seçimlerine ayırmak isteyen parti yönetiminde, genel başkanlık yarışının da ortaya çıkmasıyla il ve ilçe kongrelerini tamamladıktan sonra büyük kurultay için yerel seçim sonrası bir tarih belirleme eğilimi ağırlık kazandı. Ancak muhalif isimlerin artan baskısı ve iki sene üst üste kurultay toplanmadığı gerekçesiyle partiye kayyum atanması ihtimali “gerçekleşmesi zor bulunsa da risk almamak için" parti yönetimini bu eğilimi gözden geçirme zorunda bıraktı.

SÜRECİ HIZLA NOKTALAYALIM

Edinilen bilgiye göre ilk olarak Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerini değiştiren ve yola yeni genel başkan yardımcıları ile devam eden CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yeni kurmaylarının konuyla ilgili görüşlerini aldı. Genel başkan yardımcılarının tamamına yakını, kurultay için yerel seçimlerin beklenmesinin olumsuz sonuçlar doğurabileceği endişelerini iletti, partinin hukuki ve siyasi olarak zor durumda kalabileceğini dile getirdi. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu’nun, “Madem böyle düşünüyorsunuz, o zaman süreci hızla noktalayalım” dediği aktarıldı.

Konuyla ilgili BirGün’e konuşan bir MYK üyesi, “Bizim fikrimizin büyük oranda süreci hemen noktalama yönünde olmasının ardından kurultayın yerel seçimlerden önce toplanma ihtimalinin kuvvetlendiğini söyleyebiliriz. Herhangi bir risk alabileceğimiz, iktidarın ilgili düzenlemeleri partimizin aleyhine yorumlayarak kullanması ihtimalini görmezden gelebileceğimiz bir zamandan geçmiyoruz. Ekim ayı gibi sonuçlanacak kongreler takviminin ardından Parti Meclisi hemen kurultay kararını alabilir” dedi. CHP’li yönetici, Büyük Kurultay’ın tarihi hakkında, “Kasım sonu ya da aralık başı kurultay toplanabilir” derken Kılıçdaroğlu’nun yeniden adaylık için herhangi bir görüş bildirmediğini de kaydetti.