İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, depremin ardından 60 bin bina sahibinin dayanıklılık testi için İBB’ye başvurduğunu açıkladı. Gökce, “Riskli binalarda ev sahibinden fazla kiracılar ve kent yoksulları oturuyor” dedi.

Riskli binalarda yoksullar yaşıyor!
Fotoğraf: DepoPhotos

İsmail ARI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinin ardından, 60 bin bina sahibinin İBB’ye başvurarak binalarının depreme dayanıklılığını test ettirmek istediğini açıklandı.

2019’daki yerel seçimlerin ardında, şu an cezaevinde bulunan ve Gezi Parkı Davası’ndan hapis cezası verilen İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Tayfun Kahraman, megakentteki binaların depreme dayanıklı olup olmadığının belirlenmesi için bir hızlı tarama projesi başlattı.


Tam 3 buçuk yıldır devam eden projeye ilişkin İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, BirGün’e önemli açıklamalarda bulundu. Gökce, yaklaşık 107 bin binanın kapısını tek tek biz çaldık ve ‘binanızı inceleyelim’ dedik. 29 bin 700 bina sahibi bize izin verdi ve 77 bini de izin vermedi. Onlar da izin verse, binalarının dayanıklılığını inceleyip, bir fikir verip yol gösterecektik. Bina riskli ise ‘bu yol izleyin, binanızı yenileyin’ dedikten sonra ilçe belediyesine bilgi verecektik. Yani riskli binalarda yaptırımımızın olmadığı, sadece yol gösterdiğimiz bir uygulama. Yaptığımız incelemelerde 318 binanın deprem dahi olmadan yıkılabileceğini, yani çok riskli olduğunu tespit ettik. Kentin bu en riskli binalarda 10 bine yakın insan yaşıyor” dedi.

Riskli binalardaki kiracı sayısının ev sahibi sayısından çok daha fazla olduğunu vurgulayan Gökce, şunları anlattı:

“Kiracılar evlerini terk etmek istemiyor. Çünkü, çıktıklarında bütçelerine uygun kiralık ev bulamıyorlar. Bu kiracılar kent yoksulları ve ancak oturdukları riskli binanın kirasını karşılayabiliyorlar. Ayrıca daha önce kira yardımı da sadece ev sahiplerine veriliyordu. Daha önce kira yardımı bin 150 TL idi. Bunun üç katını vermeye karar verdik ve 4 bin 500 TL’ye çıkardık. Kiracılara da kira yardımı vermeye başladık. Bu kapsamda ilk binayı da 15 gün önce yıktık. Bakanlık hâlâ bin 500 TL veriyor ama bu parayla kümes bile kiralanamaz İstanbul’da. Biz en dezavantajlı vatandaşı da korumak istiyoruz.

3 buçuk yılda yalvar yakar 29 bin 700 binanın durumu kontrol ettik ama depremden sonra 60 bin başvuru oldu. 10 katın üzerindeki binaları hızlı taramayla analiz edemiyoruz ve önceliğimiz de 2000 yılında önce inşa edilen binalar. Binalarım durumu kontrol ederken hiç ücret almıyoruz, kamu hizmeti olarak yapıyoruz bunu. İstanbul’un her ilçesinden çok başvuru olduğu için önce 10 katlı binaları eleyeceğiz, sonra 2000’den önce yapılan binaları kontrol edeceğiz ve ardından da 2000’den sonra inşa edilen yapılara bakacağız. Bu şekilde de tüm başvuruları değerlendirmiş olacağız.”