Kaide'nin, rehin tuttuğu ABD'li Paul Johnson'u öldürmesinin ardından operasyon başlatan Suudi polisi, Kaide'nin Suudi Arabistan üst düzey sorumlusu Abdülaziz El Mükrin'in öldürüldüğünü açıkladı. Suudi polisinindüzenlediği operasyonda Mukrin...

Kaide'nin, rehin tuttuğu ABD'li Paul Johnson'u öldürmesinin ardından operasyon başlatan Suudi polisi, Kaide'nin Suudi Arabistan üst düzey sorumlusu Abdülaziz El Mükrin'in öldürüldüğünü açıkladı. Suudi polisinindüzenlediği operasyonda Mukrin ve beraberindeki 3 El Kaide üyesi ölü olarak ele geçirildi. Kaide'nin Mukrin'in öldürüldüğünü yalanlaması üzerine Suudi televizyonu da Mükrin ve arkadaşlarının cesetlerinin görüntülerini yayınladı. Suudi güvenlik güçlerinin operasyonu ABD'li rehine Johnson'un cesedinin bulunmasından sonra başlatıldı. Operasyonlarda 10 Kaide militanı da sağ olarak ele geçirildi.

DÜNYANIN KANI DONDU

Paul Johnson, 12 Haziran'da Kaide tarafından kaçırılmıştı. Örgüt Suudi hükümetine tutuklu bulunan tüm Kaide üyelerinin serbest bırakılması için süre vermiş, aksi taktirde ABD'li rehinenin öldürülüceğini bildirmişti. Bunun üzerine operasyon başlatan Suudi güvenlik güçlerinin çabaları Johnson'un kurtarılmasına yetmedi. Rehinenin öldürülmesi Kaide üyeleri tarafından video kasete kaydedilmiş ve görüntüler El Arabiye adlı tv kanalında gösterilmişti.

Paul Johnson'un kafasının kesilerek öldürülmesi üzerine bir açıklama yapan ABD Başkanı George Bush, "Onu soğukkanlılıkla öldürdüler" dedi. Olayı kınayan Bush "Öldürülmesinin hiçbir haklı gerekçesi yok. ABD bu tür katiller tarafından korkutulamayacak" dedi. ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney de katilleri kınadı ve "Utanmaları ve merhametleri yok. Amerika katilleri birer birer yakalayacak ve onları mahvedecek" diye iddia etti.

ABD Johnson'ın öldürülmesinin ardından vatandaşlarına yaptığı seyahat uyarısını genişletti ve Basra Körfezi'ne gidilmemesini istedi.

NEW YORK

ABD'li rehinenin başı kesilerek öldürülmesi, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve İnsan Hakları İzleme örgütü (HRW) tarafından kınandı. Annan, Johnson'ın öldürülmesini "trajik" olarak değerlendirerek, suçluların yakalanmasını istedi. .

Johnson'ın ailesine taziyelerini sunan Annan, "Katillerin eninde sonunda adalet önüne çıkarılacağını umuyorum, çünkü bugünün dünyasında bu tarz davranışlara hoşgörü gösterilemez" dedi.

Bu arada, Johnson'ın öldürülmesiyle ilgili bir açıklama yapan HRW, insanlığın en temel standartlarını ihlal eden bu vahşi cinayetin hiçbir siyasi gerekçeyle meşrulaştırılamayacağını ifade etti.