Rıza Sarraf'ın yalılarındaki kaçak kata yıkım kararı

17 Aralık yolsuzluk soruşturmasında tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan Rıza Sarraf ve eşi Ebru Gündeş'e ait Kanlıca'da bulunan tarihi yalılar, kaçak kat ve asansör yıkılarak eski haline getirilecek. Ayrıca Sarraf'a dava açılırsa eşi Gündeş ile beraber 5 yıla kadar hapisle yargılanacaklar.

Hürriyet'ten Ömer Erbil'in haberine göre, Osmanlı döneminde inşa edilen ve ikinci derece tarihi eser olarak tescillenen yalıların 'orjinal' halinin tadilat edilmesine onay gelmişti. Ancak onarım bittiğinde yalıların bozulduğu görüldü.

Yalılardan birine kaçak kat çıkıldığı, dış cephenin yıkılarak camla kaplandığı, ahşap korkulukların söküldüğü, Boğaziçi’ne açılan bahçelerin yıkıldığı ve iki yalının birleştirildiği, deniz araçları için özel iskele yapıldığı, kiremitli çatının değiştirildiği ve her iki yalının tüp geçit ve asansörle birleştirildiği tespit edildi.

Belediyenin hiç bir şekilde denetim yapmadığı yalılar için önceki gün İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu üyeleri toplandı. Üyeler, her iki yalı için de tescilli tarihi yapıların onaylı projede görünen eski haline geri getirilmesine ve mülk sahipleri hakkında Cumhuriyet savcılığına 2863 sayılı yasanın 9’uncu maddesi gereği suç duyurusu yapılmasına karar verdi.

Tescilli eseri bozmak suç
Tescilli eseri bilerek bozmak suç. 2863 sayılı yasanın 65’inci maddesinde bu suça şu ceza öngörülüyor: “Tescil edilen sit alanları ve korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile korunma alanlarının bu kanuna göre tebliğ veya ilan edilmiş olmasına rağmen yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarar görmesine kasten sebebiyet verenler ile koruma bölge kurullarından izin alınmaksızın inşai ve fiziki müdahale yapanlar veya yaptıranlar, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır.”

2863’ün 9. Maddesi
Kurul, tescilli esere bilerek kuruldan izin almaksızın müdahale etmekten dolayı 2863 sayılı yasanın 9’uncu maddesi gereği Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunma kararı aldı. Savcılık, Zarrab Ailesi’nin ifadesini alacak ve 2863 sayılı yasaya muhalefetten haklarında dava açılacak. Zarrab Ailesi tescilli yapıları eski hallerine döndürse bile yasanın öngördüğü cezadan kurtulmaları oldukça zor. Hukukçular, “önce adamı yaralayıp daha sonra ben onu tedavi ettireceğim, eski sağlığına kavuşturacağım demek, yaralayan kişiyi yasa karşısında sorumluluktan kurtarmaz” görüşünde.