Pazar Kültür ve Sanat Evi’nin başlattığı Rize’nin Pazar ilçesindeki tüm köylere dair kültürü ve sanatı yaşatmak için yayımlanacak ‘Kalbimizin Kıyısından’ serisinin ilki yayımlandı. İlçede yer alan Sapu köyünü konu edinen ‘Sapu’nun Ayak İzleri’ adlı kitabın tanıtımı, İstanbul Pazarlılar Birliği Derneği’nin üyeleri ile Pazarlı yurttaşların katılımıyla gerçekleşti. İstanbul Pazarlılar Birliği Derneği’nin Kadıköy’deki binasında gerçekleştirilen tanıtım toplantısında […]

Rize Pazar’ın köyleri tek tek kitap oluyor

Pazar Kültür ve Sanat Evi’nin başlattığı Rize’nin Pazar ilçesindeki tüm köylere dair kültürü ve sanatı yaşatmak için yayımlanacak ‘Kalbimizin Kıyısından’ serisinin ilki yayımlandı. İlçede yer alan Sapu köyünü konu edinen ‘Sapu’nun Ayak İzleri’ adlı kitabın tanıtımı, İstanbul Pazarlılar Birliği Derneği’nin üyeleri ile Pazarlı yurttaşların katılımıyla gerçekleşti.

İstanbul Pazarlılar Birliği Derneği’nin Kadıköy’deki binasında gerçekleştirilen tanıtım toplantısında Sapu köyünü konu alan kitabın yazarı Kadriye Müftüoğlu, şair İbrahim Karaca, Ayrıntı Yayınevi’nden İlbay Kahraman ve derneğin başkanı Mustafa Atar birer konuşma yaptı.

TÜM DÜNYAYI GÜZELLEŞTİRECEĞİZ

İlk olarak söz alan Atar, bu çalışmaların kendilerinde yarattığı mutluluğu dile getirdi. Atar’dan sonra söz alan Karaca ise, kitap çalışmasının Türkiye’de ilklerden birisi olduğunu vurgularken, “Her köy için bir kitap hazırlıyoruz. Başlangıcı Sapu köyü ile yaptık. Bu çalışmanın fikir babası sevgili Alper Taş oldu. Kültürü ve sanatı yaşatmak adına umarız ki önce Rize’ye, sonra Trabzon’a ve sonrasında da tüm Türkiye şehirlerine yayılan bir çalışma olur. Aynı zamanda Pazar Kültür ve Sanat Evi için de gerçekleştirilen somut bir çalışma oldu. Böylelikle başlama vuruşunu biz yaptık. Biz her şeyi çok güzel bir hale getirmek isteyen insanlarız. Önce yaşadığımız köyleri, sonra ilçeleri, sonra şehirleri ve tüm dünyayı çok güzel bir hale getireceğiz” diye konuştu.

İLK ADIMI PAZAR ATTI

Kitap dizisini yayına hazırlayan ve yayımlanması için önayak olan Ayrıntı Yayınları’ndan İlbay Kahraman ise, 2013’te arkadaşı Sedat Göçmen ile Karadeniz turu yapmasının ardından Karadeniz’i ve Karadenizli insanları tanıdığını söyledi. Kahraman, “Öncesinde sadece bakıyormuşum. Sedat ile beraber köy köy, mahalle mahalle dolaştık. Karadeniz insanının umudu ne kadar yeşerttiğini 80’lerde görmüştük. Biliyoruz ki, umudun tohumları her zaman ekiliyor. Ve her gün de bir bir yeşeriyor. Ben bu seyahat sonrasında bakmak ve görmek arasındaki farkı görmüş oldum. Bu seyahatle beraber Pazarlılar’ın yüreğinin ne kadar geniş olduğunu ve her bir insanın farklı farklı konularda ne kadar da başarılı olduğuna bir kere daha şahit oldum. Kültürümüzün kuşaktan kuşağa aktarımı için de ilk adımı Pazar attı” dedi.

ARTIK BU DÜNYADA BİZİM DE AYAK İZLERİMİZ VAR

Serinin yayımlanan ilk kitabı olan ‘Sapu’nun Ayak İzleri’ adlı kitabının yazarı olan Kadriye Müftüoğlu da günün son konuşmasını yaptı. Projenin asıl sahibinin Alper Taş olduğunu vurgulayan Müftüoğlu sözlerine şöyle devam etti:

“Pazar Belediyesi’nin kütüphanesinden kitaplarla başladım. Ancak yeterli araştırmalar yoktu köylere dair. Sonra Sapu’nun kapılarını tek tek dolaştım. 80 yaşının üzerinde insan kalmamıştı köyde. Onların çocukları, torunları ile görüştüm. Hayatını kaybeden büyüklerimizden aldığımız mirası çocuklarımıza taşımış olduk böyle. Artık bu dünyada bizim de ayak izlerimiz var. Ayrıca Alper’e de teşekkür etmeli. O, Pazar’ın yetiştirdiği en güzel insanlardan birisi.”

Pazarlı öğrencilerin müzik dinletisiyle başlayan etkinlik öğlen yemeğiyle son buldu.

SERİNİN İKİNCİ KİTABI HAÇAPİT’E

‘Kalbimizin Kıyısından-2’ adlı serinin ikinci kitabı İbrahim Karaca tarafından Haçapit köyüne ithafen yazıldı. ‘Bir Avuç Haçapit’ isminin verildiği kitap önümüzdeki günlerde okurlarıyla buluşacak.