Yapımına 1997'de başlanan Samsun-Sarp arasındaki Karadeniz sahil yolu projesi bitirilemediği gibi Doğu Karadeniz kıyılarının ekosistemini de tahrip etti. Doğal Hayatı Koruma De

Yapımına 1997'de başlanan Samsun-Sarp arasındaki Karadeniz sahil yolu projesi bitirilemediği gibi Doğu Karadeniz kıyılarının ekosistemini de tahrip etti. Doğal Hayatı Koruma Derneği Ankara Şubesi Eski Başkanı Tansu Gürpınar, Karadeniz sahil otoyolu projesinin doğa katliamı olduğunu söyleyerek, " Ne yazık ki bütün ekosistemi yok ettiler. Doğu Karadeniz kıyıları tamamen yok oldu, umarım Batı Karadeniz'de böyle bir şey olmaz" dedi.

 

Gürpınar, "Kıyı ekosistemleri en hassas ekosistemlerdir. Çünkü karasal ve sucul iki ekosistemin geçiş bölümünü oluştururlar. Denizler hiçbir zaman üretici değildir ona karışan akarsular, madensel tuzlar ve besleyicilerle yaşarlar. O bakımdan kıyılar son derece önemlidir. Bunun doğal yapısı bozulduğu zaman denizin tamamı bundan zarara görür. Daha önce de kumsal olan yerler kaya dolgu ile kapatıldı. Balıklara besin olan organizmalar tahrip oldu. Bu açıdan Karadeniz çok zarar gördü. Bunun bir de estetik ve kültürel boyutu da var. Kıyılarda bir çok yalı vardı ki bir kısmı niteliğini kaybetti, bir kısmı yıkıldı. Böylece bir kültürü de yok ettiler" diye konuştu.

 

İNŞAATÇILAR KAZANSIN DİYE

Karadeniz sahil yolunun kıyıda balıkçılıkla geçinenlere büyük darbe vurduğuna dikkat çeken Gürpınar, balıkçıların teknelerine ulaşmak için çift şeritli karayolunu aşmak zorunda olduğunu belirtti. Sahil yolunun turizmi de baltaladığını ifade eden Gürpınar, "Karadeniz'de belirli bir plaj kültürü vardır ve Karadeniz'in suları Marmara'dan ılıktır. İnsanları bundan mahrum ettiler" dedi.

 

Gürpınar şunları kaydetti: Biz dernekte bu konularla ilgili araştırma yaparken çok ilginç şeylerle karşılaştık. Bize söylenene göre Fırtına Deresi'nden alınan taşlar Trabzon'a götürüldü, Vakfıkebir'den alınan taşlar da Rize'ye götürüldü. Müteahhitler para kazansın diye bir sürü maskaralık yapıldı.

 

1997'de derneğimizin Ankara Temsilcisi sıfatıyla Karayolları ile görüştüm kumsallara dokunmayacağız denilmişti. Çünkü bunun maliyetli olduğunu söylüyorlardı.Ancak bize söyledikleri gibi davranmadılar. Kumsalları ve bütün doğal kıyıları doldurarak doğal hayatı bitirdiler. Bu konuda Eynesil ve Arhavililer karşı çıktı ve belli ölçüde kıyılarını korudular.

 

PROJEDE NELER YER ALIYOR?

Samsun-Sarp arasında 9 ayrı bölüm halinde ihale edilen 346 kilometrelik yolun bugüne dek 130 kilometrelik bölümünün tamamlandığı bildirildi. Sahil yolu projesinde, 21 kilometre uzunluğunda çok sayıda tünel ve 171 tane köprü yer alıyor. Bir kilometrelik yol 5 milyon dolara, bir tünel 8 milyon dolara maloluyor. Başbakan'ın 2005 yılında bitirilmesini istediği Karadeniz sahil yolunun kaza riskini önemli ölçüde azaltacağı vurgulanıyor.

 

Yıllarca insanların ulaşımlarını aksatan, Karadeniz insanının denizle bağlantısını kesen, balıkçılığa büyük darbe vuran ve koyları yok eden yolun çalışmaları dönemin Rizeli başbakanı Mesut Yılmaz'ın 55. hükümeti döneminde başlatılmıştı. Şimdi de yine Rizeli Başbakan Erdoğan'ın 59. hükümeti sahil yolunun bitirilmesi için 2005 tarihini verdi.