Roald Dahl hakkında her şey

GÖKÇE GÖKÇEER

Dünyanın en iyi hikaye anlatıcısı kim diye soran olursa, hiç düşünmeden Roald Dahl diyebiliriz. “En muhteşem çocuk kitapları yazarı” da fena değil aslında… Sıfatı ne olursa olsun, ona ne derseniz deyin, okuyan bilir: Dahl bir tanedir!

Bu yıl Roald Dahl’ın 100. doğum yılı. Benek Tozu ve Diğer Müthiş Sırlar, bu 100 yıllık efsaneyi kutlamak için Can Çocuk’un çocuklara armağanı adeta. Yine Can Çocuk’tan; Dev Şeftali, Charlie’nin Çikolata Fabrikası, İrikıyım Timsah, George’un Harika İlacı, her daim favorim Matilda ve daha birçok kitabı yayımlandı yazarın. Bu kitap ise, tüm bu birbirinden şahane kitapların yanına ‘onsuz olmaz’ dedirtecek kadar yakışıyor ve adeta koleksiyonun içinde inci tanesi gibi parlayarak yerini alıyor.

Peki neymiş bu müthiş sırlar?
Kitaba adını veren sırlar gerçekten müthiş mi, yoksa lafın gelişi mi diye merak ediyor insan okumadan önce. Şunu bilmelisiniz ki, sırlar da kitap da müthiş. Roald Dahl hakkında bilmediğiniz bir şey kalmadığını sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Daha önce Küçük Adam Büyürken ve onun devamı niteliğindeki Tek Başına kitaplarını okuduysanız, Dahl hakkında yeterli donanıma sahipsiniz demektir. Ama iş burada bitmiyor. Benek Tozu ve Diğer Müthiş Sırlar; Charlie’nin Çikolata Fabrikası’ndaki eksik bölümden tutun, kitaplar üzerinde en az Dahl kadar etkisi olduğuna inandığım muhteşem çizer Quentin Blake’le yazarın nasıl tanıştığına kadar birçok bilgiyi paylaşıyor bizimle. Çikolata düşkünlerini de unutmamışlar! Çikolata hakkında bilinmesi gereken her şey dışında, Willy Wonka’dan leziz tarifler de var. Yoo, şaka değil, gerçek. Tatlı yiyip, tatlı tatlı okuyun diye…

İyi bir yazarın sırrını merak edenler için de yol gösteren ipuçları var kitapta. Öyle her yazanın yazar olmadığını, olamayacağını, ne sıklıkta ne yapmak ve hatta ne yapmamak gerektiğini anlatıyor Dahl. Artık anlayana sivrisinek saz.

Daha önce birçok eseri sinemaya uyarlanan Dahl’ın Koca Sevimli Dev adlı kitabı da uyarlandı ve bu yaz gösterime girecek. Heyecanlanmak için ne çok sebebimiz var! Bu kitabı, güzel bir yaza girerken tüm Dahl severlere şiddetle tavsiye ediyorum. Eğer kitabı çoktan edinip kitaplıklarına koymadılarsa tabii!