Ardı ardına kapanan bağımsız kitapevlerinde son örnek Ankara’daki Dost Kitabevi oldu. Okurlar tekel haline gelen yandaş zincirlere mecbur ediliyor. Bu mağazalar vakit kaybetmeden sansüre başladı

Robinson Crusoe'den İstavrit ve Dost Kitapevine: Kitapçılar kapanıyor okur zincire mahkum

DERYA AYDOĞAN deryaaydogan6@gmail.com

Ankara’nın kültürel miraslarından sayılan, 1978’den beri faaliyet gösteren Dost Kitabevi’nin Kavaklıdere’deki şubesi kapandı. Ankaralılar üzüntülerini sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla dile getirdi. Ekonomik gerekçelerle kapatıldığı duyurulan kitabevi için daha önce Change.org sitesinde kampanya başlatılmıştı.

Dost Kitapevi’nin mali gerekçelerle kapanması tekil bir örnek değil. Kültürel tarihimizde yer tutmuş birçok kitabevi son yıllarda peş peşe kapanmaya başladı. Ankara’da Akabe ve İmge Kitabevi de daha önce kepenkleri indirmişti.

Robinson Crusoe’dan İstavrit’e
İstanbul’da İstiklal Caddesi’nde bulunan kitabevlerinden Robinson Crusoe 389, kira ödemesinin gecikmesi sonrası açılan tahliye davasının 2014 yılında sonuçlanmasıyla cadde üzerindeki şubesini boşaltmak zorunda kaldı. İstavrit Kitabevi, 2007 yılında büyük bir yangın geçirmişti. Yangından önce dükkânın bir bölümü kafe olarak işletilmeye başlanmış; yangından sonra kitap satışları tamamen kaldırılmıştı.

Tünel’deki Dünya Kitabevi, Hachette adlı kitapçının yerine açıldı. Hachette, ithal kitap ve dergilerin satıldığı eski bir kitabeviydi. Mali nedenlerden dolayı kapandıktan sonra Dünya gazetesinin de sahibi Nezih Demirkent buraya Dünya Kitabevi’ni açtı. Ticari nedenlerden 2008–2009 yıllarında kapanan mekanın yerine Starbucks açıldı.

Sansür başladı
Doğan Medya Grubu’nun Demirören Grubu’na satışının ardından, D&R da iktidara yakın Turkuvaz ’a satıldı. Satışın ardından bazı muhalif kitapların D&R mağazalarından kaldırıldığı iddia edildi. Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “D&R mağazalarının Turkuaz Gruba satışından sonra kültürel çeşitliliğin devam edeceğini söylediler ancak Turan Dursun’un “Din Bu” kitabı raflardan çekilip depoya kaldırılmış” dedi. Aynı sansür Destek ve Tekin Yayınları’nın birçok yazarına da uygulandı.