Roboski’de katır katliamına dur de!

ÇİĞDEM AKBAYRAK - GÖKHAN KAM

Yeryüzüne Özgürlük Derneği ve Hayvan Hakları Komitesi, Şırnak'ın Roboski ilçesinde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan katır katliamları ile ilgili Şiddetsizlik Eğitim ve Araştırma Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenledi. İlk olarak 2011'de 34 kişiyle birlikte 59 katırın katledildiğini söyleyen Burak Özgüner, geçtiğimiz Mart ayında 8, Haziran ayında ise sabaha karşı 8 katırın vurularak öldürüldüğünü belirtti.

Toplantıda Şırnak Valisi Ali İhsan Şu'nun 24. Dönem milletvekili Melda Onur'a katırların silah sesinden korkarak uçurumdan düştüğü yanıtını verdiği belirtildi. Ancak Orman ve Şu İşleri Bakanlığı katırların 'Ateşli silahla vurulduğunu' söylemesiyle Valilik yalanlandı.

Dernek Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunarak suçun işlenmesini sağlayan kişilerin yargılanmasını istediklerini ancak sonuçsuz kaldığını belirtti.

BÖLGEDE VETERİNER YOK
Toplantıda dernekten Dijlay Akbay, "Katırları vurulduğu bölgede veteriner yok. Yaralanan hayvanlara ilaç ve yardım gönderebilmek mümkün değil. En yakın veteriner Van'daki Veterinerlik Fakültesi " dedi. Akbay, bölgede insanların da huzursuz olduğunu söyleyerek insanların gece katledilmemesi için hayvanları evlerine sokarak koruduklarını anlattı. Gündüz ise katırların askerlerden kaçmaya çalışırken dikenli tellere takılarak yaralandığını sözlerine ekledi.

SAYILARLA KATIRLARIN DURUMU
Yeryüzüne Özgürlük Derneği ,Uludere İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile yaptığı yazışmaları açıkladı. Yazışmalarda 78 katır için tasviye kararının bulunduğu 20 katırın silahla öldürüldüğü 10 katırın kayalıklardan düşerek öldüğü 10 katırın ise yaralandığı belirtildi.

DERNEK ÜYELERİ VİCDANI RETLERİNİ AÇIKLADI
Yeryüzüne özgürlük Derneği üyeleri katliam sonrası devletin ve onun katliam emirlerini uygulayan TSK'nın hiç bir şekilde parçası olmayacaklarını belirterek vicdanı ret açıklaması yaptı. Burak Özgüner, "Her devlette olduğu gibi, sınırları kanla ve katliamla çizilmiş bu ülkede hayvanlar için mücadele veren bir insan olarak vicdanı reddimi açıklıyorum" dedi.

Barış A. Atal ise devletlerin kullandıkları toplu ve kişisel katliamların başrolü olan silah ve türevlerinin isimlerini söyleyerek militarist tahakkümü reddediyorum ifadelerinde bulundu. Son olarak söz alan Neşe Akbaş, "Her türlü ayrımcı söylemin uygulayıcı kurumları ve zihniyetiyle hiçbir zaman uzlaşamayacağımızı ve dolayısıyla devletlerin yaşama düşman, şiddeti besleyen militarist dayatmaları karşısında vicdanı reddimi açıkladığımı bildiriyorum" diye konuştu.