Roboski Katliamı cezasız kalamaz
Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı

BirGün Ankara

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 28 Aralık 2011'de, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bağlı savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 17’si çocuk 34 kişi hayatını kaybetti. Yaşamını yitirenlerin aileleri tarafından sorumluların cezalandırılması talebi sonuçsuz kaldı. Sorumlular hakkında idari ve adli yaptırım kararı alınmadı.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, cezasız kalan Roboski katliamının “unutulmaması” gerektiğini, sorumlular cezalandırılana kadar bu yönlü mücadelenin sürdürülmesi gerektiğini bildirdi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde de katliama yönelik soruşturma talebinin sonuçsuz kaldığını anımsatan Tanrıkulu, “Roboskili ailelerin yası devam ediyorsa, bunun en büyük nedeni siyasi iktidarın katliamı yapanlar lehine gösterdiği tutumdur. Dolayısıyla Roboski Katliamı sadece 28 Aralık 2011 gecesi yapılmamıştır. Bu katliam, daha sonra Roboskili ailelere verilen sözlerin tutulmamasıyla, Erdoğan’ın, ‘Bu olayın failleri Ankara’nın karanlık dehlizlerinde kaybolmayacak’ sözlerinin havada bırakılmasıyla, yine Erdoğan’ın ‘Yatıp kalkıp Roboski diyorsunuz’ diyerek yarayı deşmesiyle derinleştirilmiştir” dedi.

SEKSEN YIL BİLE GEÇSE…

“Roboski Katliamı, bombalamayı yapan F-16 uçaklarının pilotlarından başlayıp saatlerce köylüleri izlediği, onların köylü olduklarını bildiği halde bombalama emrini verenlere kadar, katliamın hem askeri hem de siyasi sorumlularının yargılanmamasıyla derinleştirilmiştir” diyen Tanrıkulu, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

“Roboski Katliamı, adalet arayan Roboskili ailelere yönelik her türlü baskının uygulanmaya devam etmesiyle derinleştirilmiştir. Roboski Katliamı, katliam anıtının bulunduğu Diyarbakır’da, kayyumun emriyle geceyarısı dozerlerle sökülüp götürülülmesiyle derinleştirilmiştir. Aradan geçen sekiz yılda AKP iktidarı, yaptığı uygulamalarla, TBMM’deki Uludere Alt Komisyonu’ndaki tutumu ve komisyon raporunun içeriği itibariyle, Roboski katliamını üstlenmiştir. Roboski katliamının sorumluları, Ankara’nın dehlizlerinde kaybolmayacak kadar açıktadır, belirgindir. Halen Ankara’nın siyaset ve askeri kulislerinde dolaşmaktadırlar. Aradan sekiz değil seksen yıl bile geçse, biz değil çocuklarımız, çocuklarımız değil torunlarımız, mutlaka Roboski katliamının sorumlularını tarih önünde mahkum edecektir. Bu vesileyle, Roboskili ailelere adalet arayışlarında yanlarında olduğumuzu bildirmek isterim. Aileler sadece kendi çocukları için değil, hepimiz içi adalet arıyor. Onların yanında olmak hepimizin görevidir.”