HDP’den milletvekili seçilen Ferhat Encü, kardeşi de dahil olmak üzere 11 yakınını yitirdiği Roboski katliamının faillerinin cezalandırılması için bundan böyle parlamentoda mücadeleye devam edeceğini belirterek, “Katliamı meşrulaştırmaya çalışanlar mutlaka hesap verecek” dedi

Roboski’nin hesabını verecekler

SEBAHAT KARAKOYUN- senyaprak@gmail.com

7 Haziran’da oluşan yeni parlamentonun dikkati çeken isimlerinden biri olan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, 34 kişinin yaşamını yitirdiği Roboski katliamının faillerinin cezalandırılması için dört yıldır sürdürdüğü mücadeleye bundan böyle parlamentoda devam edeceğini belirtti. Roboski’de 28 Aralık 2011’de savaş uçaklarının bombardımanında kardeşinin de aralarında bulunduğu 11 yakınını kaybeden Encü, katliamı meşrulaştırmaya çalışanların mutlaka hesap vereceğini söyledi.

Adaylığının ve Meclis'e girmesinin Roboski’nin hesabının sorulması gerektiği mesajı olduğunu savunan Encü, "Benim için onurdur, gururdur, büyük fırsattır. Katliamın ardından Meclis kürsüsünden yapılan bazı konuşmaları dinlerken çıldırıyordum. İktidar partisi temsilcileri iftiralar atarak, suçlamalarda bulunarak katliamı meşrulaştırmaya çalıştı. Roboski’nin adını bile bilmeyen iktidar partisi vekilinin [Galip Ensarioğlu] kürsüden HDP’lilere 'Dobroski’nin hesabını kimse size vermeyecek. Dobroski’nin hesabını biz soracağız' dediğini unutmadık. Onlara buranın Roboski olduğunu anlatacağım. Başbakanlığı döneminde 'Paraysa para verdik, daha ne istiyorlar' diyen Erdoğan’ın yüzüne fırsatını bulup 'Yitirdiğimiz canları parayla satın alamazsınız. Hesabını vermekle yükümlüsünüz. Katliamı yapanları, sorumlularını yargı önüne çıkarmakla yükümlüsünüz. Adalet böyle sağlanır' demek istiyorum." dedi

BU ACILAR YAŞANMASIN
Roboski dışında bu topraklarda yapılan tüm haksızlıklardan hesap sormayı amaçladıklarını kaydeden Encü, HDP olarak bir daha hiçbir annenin gözyaşı dökmemesi için çalışacaklarını söyledi. "Hiçbir etnik kimliğin, inancın, kimliğin yok sayılmasını, ötekileştirilmesini kabullenmiyoruz, kabullenmeyeceğiz" diyen Encü amaçlarının, demokrasinin, adaletin, özgürlüklerin yaşanacağı yeni bir Türkiye olduğunu açıkladı.

Kamuoyunda dönen koalisyon kulislerini de değerlendiren Ferhat Encü, "Savunduğumuz ilkeler net. Bundan sonra da bu ilkeler doğrultusunda hareket edeceğiz. Seçimlerde ortaya çıkan tabloya göre AKP-CHP ya da AKP-MHP koalisyonu oluşabilir, ne olacağı belli değil ama bizim açımızdan durum net. HDP, tüm bileşenleriyle bundan sonraki süreçle ilgili değerlendirmeleri yapacak. Bu değerlendirmelere göre yola devam edilecek" dedi.

KİMSE KUŞKU DUYMASIN
Seçimde ortaya çıkan sonucun AKP’yi mutlaka hesap verme noktasına getireceğine inanan Ferhat Encü, çözüm sürecinin de daha fazla ertelenemeyeceğini vurguladı.

Encü, şu ifadeleri kullandı; "Hesap vermesi gerekenler mutlaka verecektir. Kimse kuşku duymasın. AKP’nin kirli politikaları, katliamcı zihniyeti deşifre olacak ve hesap verecekler. Çözüm süreciyle ilgili hükümeti temsil eden isimlerin seçimden sonra 'küstüm oynamıyorum' tavrı sergilemelerinin önemi yok. Ülkenin en önemli sorunu olan Kürt sorununun çözülmesi zorunlu. Bu sorun çözülmeden ülke huzura kavuşamaz. Üç yıla yakın bir süreden beri oyalama taktiği, kandırma politikasıyla sürecin ilerlemesini engelleyen AKP, iktidarda olmaya devam ederse sorunun demokratik çerçevede çözülmesini daha fazla erteleyemeyecektir. HDP şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da ilkeleri doğrultusunda yola devam edecektir. Bu ilkeler doğrultusunda adım atıldığında zaten Kürt sorunu olmaz ya da başka hiçbir etnik kimlik sorun yaşamaz."