34 kişinin bombalanarak öldürülmesinin üzerinden 5 yıl geçti ancak adalet çıkmadı. Askeri savcılık “kaçınılmaz hata” dedi, AYM ise başvuruları “eksik belge”gerekçesiyle geri çevirdi

Roboski’ye adalet bir türlü gelmedi

Şırnak’ın Roboski Köyü’nde 28 Aralık 2011’de 19’u çocuk 34 kişinin uçaklarla bombalanarak öldürülmesinin üzerinden 5 yıl geçti. Uludere ilçesindeki Ortasu/Roboski ve Gülyazı/Bujeh köylerinden 28’i aynı aileden 34 kişi savaş uçaklarının bombardımanıyla öldürüldü. 11 Haziran 2013’te Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, “taksirle ölme sebebiyet vermekten dolayı” Roboski katliamı’yla ilgili soruşturma dosyası hakkında görevsizlik kararı verip dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderdi. Askeri Savcılık da 7 Ocak 2013’te “kaçınılmaz hata” diyerek takipsizlik kararı verdi. Aileler 18 Temmuz 2014’te Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. AYM ise “eksik belge” gerekçesiyle talebi reddetti. Dosyayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıyarak adalet arayışını sürdürüyor.

Suçlular değil,Roboskililer yargılanıyor

Katliamın aydınlatılması için çaba gösteren HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü tutuklanırken, Roboski Derneği Başkanı Veli Encü de yakın zamanda gözaltına alındı. Önceki gün ise Roboski’de evlere yapılan baskında, katliamda yaşamını yitiren Nadir Alma’nın kardeşi Hikmet Alma ile Muhammet Encü’nün babası Ubeydullah Encü gözaltına alındı.

Katliamda 11 akrabası ve kardeşi Serhat Encü’yü kaybeden tutuklu HDP’li vekillerden Ferhat Encü, ailelere hitaben Kandıra Cezaevi’nden bir mektup kaleme aldı. Encü şunları yazdı: “Bizler bu topyekûn imha ve inkâr politikasına karşı demokrasiyi, adaleti, birlikte ve eşit bir şekilde yaşamayı ve barışı savunmaya devam edeceğiz. Bizleri cezaevlerine koyabilirler, bu halkın seçilmişlerini rehin tutabilirler. Halkımızın iradesini yok sayabilirler. Fakat bizler umudumuzu kaybetmeyeceğiz, direneceğiz ve kazanan bu halkın onurlu mücadelesi olacak.”

Roboski için vicdan çağrısı

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, 2011’de yaşanan katliamın aydınlatılmadığını ifade etti. Katliamın birinci yılında, hayatını kaybedenlerin mezarına gittiğini ve bu durumun “PKK’lilere destek veriyor” şeklinde yansıtıldığını aktaran Tanrıkulu, “Roboski için vicdan çağrısında bulunuyorum. Herkese inat, biz yatıp kalkıp Roboski demeye devam edeceğiz” diye konuştu.