Yıllardır kadro bekleyen yüzlerce Devlet Tiyatroları (DT) emekçisi, yeni yılda işinden oldu. Sözleşmeleri yenilenmeyen emekçiler için DT’den yaplan açıklamada, “Personelin görevine son verildiği haber gerçeği yansıtmamakta” dendi ve basın suçlandı

Rol sırası DT’de

Kültür Sanat Servisi

Devlet Tiyatroları (DT) ile Devlet Opera ve Balesi (DOB) bünyesinde kadro bekleyen ancak sarı zarfla işlerine son verilen yaklaşık 150 sanat emekçisi hakkında DT bir açıklama yaptı.

Çalışan sözleşmelerinin 31 Aralık 2019 tarihinde sona erdiğini belirten DT, işlerine son verilen emekçiler hakkında, “1 Ocak 2020 tarihinden itibaren Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar’ın ek 8’inci maddesi kapsamında görev yapabilmek için ilgili personelin belirli şartları taşıması gerekmektedir. Sanat kurumlarının aynı zamanda bir eğitim kurumu olması nedeniyle, sunmuş oldukları hizmetin niteliği ve özelliği gereği çalıştıracağı personelde aranan kriterleri tespit etmede mevzuat hükümleri dikkate alınmıştır” ifadelerini kullandı.

DT, BASINI SUÇLADI

Basında geniş yankı uyandıran gelişmeye yönelik haberlere de tepki gösteren DT, “Kamuoyunu doğru ve tarafsız bilgilendirmekle görevli basın-yayın organlarının duyumlara dayalı ve gerçeği yansıtmayan bilgilerden oluşan birtakım yorumlarla haber yapmasının sanata da sanat kurumlarına da faydasının olmayacağı açıktır” dedi.

DT, işlerinden olan yüzlerce sanat emekçisini haberleştiren yayın organlarını, “Misafir sanatçıların uzun yıllardır çözülemeyen sorunlarının (ücretli izin ve mazeret izni olmak üzere özlük hakları konusunda yeni kazanımlar sağlanmış, ücretlerine de önemli oranda zam yapılmıştır) çözüme kavuşturulmasının görmezden gelinerek, eksik ve yoruma dayalı bilgilerle haber yapılması basın ilkeleriyle bağdaşmamaktadır” sözleriyle eleştirdi.
DT, açıklamasında yüzlerce kişinin işinden kovulmasını ise “Gerçeği yansıtmıyor” diyerek yalanladı.

***

SANATÇILARDAN SERT TEPKİ

Devlet Tiyatrosu Sanatçıları Derneği, (DETİS) Devlet Tiyatroları’nda (DT) en az 150 sözleşmeli sanatçı ve yardımcı personelin görevine son verilmesine sert bir şekilde tepki gösterdi.

Konuyla ilgili DETİS de sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi:

“Çeyrek kadro alımında ellerine sarı zarf tutuşturulan çalışanlardan sonra siyah, ihtişamlı, parlak bir kurdeledir artık Devlet Tiyatroları! Varlığı boyunca yas tutulacak bir kıyamdır artık Devlet Tiyatroları! Bu karanlık sonu sessizliğiyle hazırlamıştır Devlet Tiyatroları! E, o zaman yaşasın Devlet Tiyatroları!”
Opera Solistleri Derneği (OPSOD) da yayımladıkları yazılı açıklama ile işten çıkarılan sanatçıların yanında olduklarını söyledi. OPSOD açıklamasında, “İşten çıkarılan arkadaşlarımızın hem hukuki hem manevi süreçlerinde yanlarında olacağımızı, ocağına ateş düşen arkadaşlarımızın bu acısının yetkililerce en kısa sürede işitileceğine ve feryatlarının Devlet büyüklerimizce karşılıksız bırakılmayacağına dair inancımızı kamuoyu ile paylaşırız” dedi

***

NE OLMUŞTU?

Devlet Tiyatroları’nda (DT) ve Devlet Opera ve Balesi’nde aktif görev alan ve kadro bekleyen en az 150 kişinin sözleşmesi gerçekçe gösterilmeden yenilenmedi.

ÖNCE UMUT SONRA HÜSRAN

Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Kararnamesi’yle başlayan süreçte ‘Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar’ başlıklı karar bugüne kadar yıllardır kadro bekleyen sanatçılar için umut olmuştu. Aynı tarihte Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Anadolu Ajansı’na konuşmuş ve “Hiçbir statüsü olmadan, yevmiye ile görev yapan sanatçılarımız ve teknik çalışanlarımız, artık Bakanlık olarak bizim sözleşmeli personelimizdir. Hepsinin iş güvenliği endişesi giderilmiş, çalışma hayatları devletimizin güvencesi altına alınmıştır. Bu kapsamda maaşlarında da ciddi bir iyileştirmeye gidilmiştir” demişti.

DT Genel Müdürlüğü, bu düzenleme için başvuru tarihlerini 26-30 Aralık olarak belirlemişti. Sanat kurumlarında yıllardır kadro verilmemesi ve sınav yapılmaması dolayısıyla kadro bekleyen ve mezun, misafir, süreli sözleşmeli figüran vs. pozisyonlarında çalışan 150 civarında oyuncu ise kulislere gelen sarı zarflarla karşılaştı. Oyuncular gerekçe gösterilmeksizin, “Sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin esaslar kapsamında çalışma talebiniz Genel Müdürlüğümüzce uygun görülmemiştir” yazısıyla karşılaştılar.

cukurda-defineci-avi-540867-1.