AB’nin Rusya’dan petrol ithalatını yılsonuna kadar düşürme kararının ardından İtalya, ithalatı artıracağını açıkladı. Lavrov, “Yaptırımlar Çin’le işbirliğini geliştiriyor” dedi.

Roma, yasağa rağmen daha fazla petrol alacak
Ukrayna'daki savaşta 98 gün geride kaldı. (AA)

Dış Haberler

Rusya’nın Ukrayna'ya saldırısının ardından Avrupa Birliği (AB), Rusya'dan petrol ithalatını yılsonuna kadar yüzde 90 oranında azaltma kararı aldı. Brüksel’de 30 Mayıs’ta olağanüstü bir araya gelen liderler, altıncı yaptırım paketinde uzlaştı. Macaristan’ın muaf tutulduğu paketin öne çıkan başlığı petrol ithalatını yılsonuna kadar yüzde 90 oranında düşürme kararı oldu. Ancak karar, İtalya'nın Sicilya'da bulunan en büyük rafinerilerinden birini riske atıyor ve bölge ekonomisinin ciddi zararlar yaşaması bekleniyor.

İTHALAT 4 KAT ARTTI

İtalya Başbakanı Mario Draghi, Brüksel'de alınan kararı 'mutlak başarı' olarak nitelendirse de Kpler emtia veri şirketine göre İtalya, mayıs ayında Rusya'dan günde yaklaşık 400 bin varil petrol aldı. Söz konusu rakam, savaş öncesindeki seviyenin 4 katına karşılık geliyor. Enerji analisti Matteo Villa, AP'ye yaptığı açıklamada, İtalya'nın Rusya'nın en büyük ithalatçısı konumuna gelmesine ilişkin "İtalya, Avrupa'da petrol ithalatını artıran tek ülke" değerlendirmesini yaptı.

ABD ve AB’nin kendi para birimlerini şantaj aracına dönüştürdüğünü belirten Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’ya açılan hibrit savaşın Moskova ile Pekin arasındaki işbirliğini genişletmek için yeni fırsatlar açtığını söyledi.

7. ‘Rusya ve Çin: Yeni Dönemde İşbirliği’ Uluslararası Konferansı’nda konuşan Lavrov, “İki ülkenin karşılıklı ödemelerde yuan ve ruble kullanımını artırmayı amaçlıyoruz” dedi.