Romanlar ‘Önce İnsan’ diyor

Dilara ŞİMŞEK

Edirne’de, Romanların yaşamlarının anlatıldığı fotoğraf ve eğlence kıyafetlerinin sergilendiği ‘Önce İnsan’ sergisi açıldı. 8 Nisan Dünya Romanlar Günü etkinlikleri kapsamında Trakya Üniversitesi Türkan Sabancı Kültür Merkezi’nde açılan sergi, Roman sivil toplum gönüllüsü Turan Şallı tarafından hazırlandı.

Sergiye çok sayıda siyasi parti ve kitle örgütleri temsilcileri katılım gösterdi. Fotoğrafların yanı sıra Roman kadınların düğün ve eğlencelerde giydikleri renkli kıyafetler ile Romanların geçimini sağlamak için yaptıkları işleri anlatan ürünler yer aldı. Şallı, sergide Romanların yaşamlarını farklı yönleriyle yansıtmaya çalıştığını söyledi. ‘‘Önce insan’’ diyerek hareket edilmesi gerektiğini belirten Şallı, şöyle konuştu:

“Yeryüzünün yok sayılanları olan Romanlar sosyal yaşamın içinde kabul görülmek istemekte. Sorunlar eğlencenin, siyasi boş söylemlerin altında kalmamalı, siyasi malzeme olarak kullanılmamalı. Sorunların aşılması için toplumsal bilinçlenme, evrensel insan hakları, hoşgörü, eşitlik ve demokrasi ile aşılacağı ortadadır. Bu topraklarda hep vardık, var olmaya devam edeceğiz.”