Futbol yorumcusu ve eski hakem Erman Toroğlu'nun bir televizyon programında Roman yurttaşlara yönelik ayrımcı sözleri nedeniyle bazı Roman sivil toplum kuruluşları ve AKP'li Cemal Bekle suç duyurusunda bulundu. Toroğlu'na tepki gösteren CHP'li Özcan Purçu ise suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

Romanlara yönelik ırkçı ifadeler kullanan Erman Toroğlu hakkında 3 ayrı suç duyurusu

Bazı Roman sivil toplum kuruluşları, futbol yorumcusu ve eski hakem Erman Toroğlu'nun bir televizyon programında Roman yurttaşlara ilişkin ayrımcı sözleri nedeniyle suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunun ardından Avrupa Yakası Roman, Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (ROMDER) üyeleri ile bazı Roman sivil toplum kuruluşları üyelerinin katılımıyla Bakırköy Adliyesi önünde basın açıklaması yapıldı.

ROMDER Başkanı Mehmet Selçik, "9 Ocak'ta Türkiye televizyon tarihine geçecek utanç vesikası bir üslup ve tavırla ırkçı bir söylem ve aşağılamaya" şahit olunduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Roman vatandaşları olarak, sevdalısı olduğumuz bayrağımızın ve ülkemizin en büyük aşıklarıyız. Bizler bu toprakların, bu vatanın asli unsurları, bu ülkenin bölünmez bütünlüğünün en güçlü savunucularıyız.

Bizler bunca yıldır her türlü aşağılanmaya, ayrımcılığa ve cehaletle dillere pelesenk olmuş bu tarz söylemlere karşı alnımız ak, başımız dik şekilde ülkemize hizmet etmekten, üretmekten ve gülümsemekten asla vazgeçmedik. Ülkemizde 7 milyona yakın Roman kardeşlerimizden bir tane bile vatan haini çıkmadığı gibi ne başka bir kardeşini aşağılamış ne de ırkçı söylemde bulunmuştur."

Roman olmaktan gurur duyduklarını ifade eden Selçik, "Devletimizin yanındayız ve her türlü ırkçı söylemi, bilinçaltının ağız alışkanlığına vuran her türlü aşağılamayı, saygısızlığı esefle kınıyor, ayaklarımızın altına alıyoruz. Erman Toroğlu hakkında ırkçı ve aşağılayıcı söylemleri sebebiyle suç duyurusunda bulunduğumuzu, bu davanın sonuna kadar takipçisi olacağımızı bilmenizi istiyoruz" dedi.

romanlara-yonelik-irkci-ifadeler-kullanan-erman-toroglu-hakkinda-3-ayri-suc-duyurusu-827718-1.

AKP'Lİ VEKİL SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

AKP İzmir Milletvekili Cemal Bekle, Erman Toroğlu'nun Romanlara yönelik ırkçı sözlerine ilişkin suç duyurusunda bulundu.

Bekle, avukatıyla geldiği İzmir Adliyesinde, Toroğlu hakkında suç duyurusunu içeren dilekçeyi verdi.

Daha sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bekle, insanı insan olarak gören bir zihniyetin temsilcisi olarak her türlü ayrımcılığa ve bölücülüğe karşı olduklarını bildirdi.

Roman yurttaşları kötü gösteren ifadeleri nedeniyle Erman Toroğlu'nu kınadıklarını aktaran Bekle, şunları kaydetti:

"Erman Toroğlu ve onun gibi karanlık dünyalarda gezinen zihinlere şunu hatırlatmakta fayda görüyorum; Romanlardan hiçbir zaman hain çıkmamıştır. 15 Temmuz gecesinde birileri darbeye alkış tutarken Romanlar meydanlara koşmuş, bedenini bu vatana siper etmiştir. Roman toplumu bu milletin asli unsurudur. Binlerce yıllık devlet geçmişimizde vatanına, milletine, bayrağına, ezanına sahip çıkmış bu vatanın ve ay yıldızlı al bayrağının uğruna canlar vermiş ve şanlı bayrağın altında gururla yaşamıştır. Bizler nasıl ki olumsuz bir şeyi anlatırken 'Erman Toroğlu gibi davranma' diyerek bir kişiyi veya zümreyi aşağılayarak işaret etmiyorsak, Erman Toroğlu da kendinden olmayanı işaret ederek aşağılayamaz."

romanlara-yonelik-irkci-ifadeler-kullanan-erman-toroglu-hakkinda-3-ayri-suc-duyurusu-827719-1.

CHP'li PURÇU'DAN TOROĞLU'NA TEPKİ

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu da Erman Toroğlu'nun sözlerine tepki gösterdi.

Toroğlu hakkında suç duyurusunda bulunacağını belirten Purçu sosyal medya hesabından, "Değerli basın mensuplarına ve Kamuoyuna duyurumuzdur! Erman Toroğlu'nun Romanlara yapmış olduğu hakaret ve aşağılayıcı ifadelerle ilgili,Roman Sivil Toplum Örgütlerinin öncülüğünde,11.01.2021'de İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde suç duyurusu ve basın açıklaması yapılacaktır" açıklamasını yaptı.

ERMAN TOROĞLU NE SÖYLEMİŞTİ?

Gaziantep FK'nin teknik direktörü Marius Sumudica'nın külup başkanı ile ücreti konusunda yaşadığı atışma üzerine yorum yapan Erman Toroğlu, "O teknik adam var ya tam tiyatro. Böyle bir tiyatro görmedim ben. Burayı ne zannediyor? Böyle çingenelik olur mu ya, çingenelik..." derken, "Affedersin, çingenelik bu" dedi. "Ne diyeyim abi, ne taraftan tutsam o tarafa kötü gidiyor" diyen Toroğlu, "Ne bileyim abi, ne diyeyim, dilenci mi diyeyim ya, dilenci diyeyim" ifadelerini kullandı.