Hakan Tahmaz’a Murat Karayılan’la yaptığı röportajdan dolayı “örgüt propagandası yapmaktan” soruşturma açıldı. Gazeteci Hakan Tahmaz, PKK yetkililerinden Murat Karayılan'la…

Gazeteci Hakan Tahmaz, PKK yetkililerinden Murat Karayılan"la yaptığı ve gazetemizde yayımlanan röportajı nedeniyle İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi savcılarından Kadir Altınbıyık"a ifade verdi. Hakan Tahmaz ve iki gazete yetkilisi hakkında, "Terör örgütünün propagandasını yaptıkları" gerekçesiyle Terörle Mücadele Yasası kapsamında soruşturma açılmıştı. Kürt sorununa ilişkin bir de kitabı bulunan Tahmaz, ""Kandil"e gidip izlenimlerimizi sunmak, oranın fotoğrafını çekmek istedim çünkü doğru bilgileri alırsanız doğru çözümü bulabilirsiniz"" dedi. Murat Karayılan"la yaptığı röportaj nedeniyle gazeteci yazar Hakan Tahmaz, gazetemiz imtiyaz sahibi Bülent Yılmaz ve sorumlu müdürümüz İbrahim Çeşmecioğlu hakkında soruşturma açıldı. BirGün"ün 9 Ağustos 2008 tarihli sayısı "Tek Taraflı Ateşkes Sorunu Büyütüyor" başlığıyla yayımlanan röportaj nedeniyle "PKK örgütünün açıklamalarına yer verildiği" iddiasıyla toplatılmıştı.

İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi savcılarından Kadir Altınbıyık"a soruşturma kapsamında ifade verdiklerini ifade eden Tahmaz, ""Amacım bir örgüt propangandası yapmaktan ziyade doğru fotoğrafı çekiğ doğru bilgilendirmeyi yapmaktı. Hatırlarsanız kış aylarındaki operasyonlarda yaygın medya örgüt için bittiler yok oldular şeklinde manşetler atmışlardı. Fakat yaşanan süreç gösterdi ki örgütün bu şekilde biteceği yok. Ben sadece sorunun kaynağının doğru tespit edilip kürt sorunun barışçıl yollardan çözülmesinden yanayım. bugün halen ölümler çatışmalar devam ediyor"" diye konuştu.

 

‘TÜRKİYE PKK GERÇEĞİ İLE YÜZLEŞMELİ’

Bu röportajı hazırlarken amacının propaganda yapmak değil, Türkiye"nin örgüt gerçeği ile yüzleşmesine katkıda bulunmak olduğunu ifade eden Tahmaz açılan soruşturmanın bu tür girişimleri de engellediğine ve cesaretlerini kırdığına işaret etti. Tahmaz ""Amacım propaganda yapmak olsa ben ÖDP üyesiyim gidip onun propagandasını yaparım. Ben kandil dağı"na gitmiş ve bu konuda Başbakanla da görüşmelere katılmış bir gazeteciyim. Silahların susması ve insanların ölmemesi için bu tür girişimlere ve doğru tespitlere ihtiyaç var"" dedi.

Ayrıca, Dört-beş yıldır Kürt Sorunu çerçevesinde silahlı çatışmaların son bulması için çeşitli girişimlerde bulunduğunu savcıya aktaran Tahmaz,  "Kürt sorununun taraflarından biri olan PKK ve Kürt Sorunu"yla Türkiye"nin yüzleşmesi gerektiğini" söyledi.

Kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bölgeye gittiklerini ifade eden Tahmaz,  ""Ben sadece Kandil"e de gitmedim. Kuzey Irak"taki gözlemlerim de daha sonra yayımlandı. Sadece röportajla sınırlı değildi” dedi.