Google Play Store
App Store

Bayer’in satın aldığı Monsanto tarafından üretilen ve glifosat içeren Roundup isimli tarım ilacının, kansere yol açması sebebiyle satışı hukuka aykırı bulundu. Avukat Senih Özay, Tarım ve Orman Bakanlığı’na çağrı yaparak, ilacın toplatılması gerektiğini söyledi.

Roundup tarım ilacının toplatılması için çağrı yapıldı

BERKAY SAĞOL

ABD’de bir bahçıvanın Roundup isimli tarım ilacı nedeniyle kansere yakalanması üzerine, Bayer tazminat ödemeye mahkûm edildi. Söz konusu tarım ilacının, Türkiye’de kullanımının yasaklanması önündeki yasal süreç de başladı.

Glifosatın bulunduğu ilaçlar üzerine tartışmaların devam etmesi üzerine Avukat Senih Özay ve beraberindeki 5 avukat, geçtiğimiz haziran ayında Türkiye’de de kullanılan ilaç hakkında Tarım ve Orman Bakanlığı’na, dava açtı. Ankara 18’inci İdare Mahkemesi’nde görülen davada, Roundup isimli tarım ilacının lenf kanserine yol açması sebebiyle ruhsatlarının ve lisanslarının iptal edilmesi, toplatılması talep edildi. Ankara 18. İdare Mahkemesi kararını açıklayarak davacı avukatlar lehine karar verdi.

Mahkeme tarafından açıklanan kararda, “Mevzuat gereğince oluşturulması gereken komisyonlarda risk değerlendirmesi yapılmadığı gibi tarım ilaçlarının kullanımına izin verilmesinde, yeterli inceleme ve araştırma yapıldığı yönünde laboratuvar değerlendirmelerinin bulunmadığı görüldüğünden, bu yönüyle eksik incelemeyle tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır” denildi.

“İNSANLIĞA KARŞI İŞLENMİŞ BİR SUÇ”

Kararın açıklanmasının ardından avukatlar, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın mahkemenin aldığı karara uymasını ve şirketin piyasaya sürdüğü ilacın ruhsatını iptal ederek, ilacın toplatılmasını talep etti. Öte yandan Avukat Senih Özay, tarım ilacının kullanımının Roma Sözleşmesi’ne göre insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu belirterek Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvurduğunu söyledi.

Roundup isimli tarım ilacını babasının sürekli arazisinde kullandığını ve lenf kanserinden dolayı vefat ettiğini belirten Buca Çiftçi Malları Koruma Meclis Başkanı Erhan Şen, “2012 yılında babamın cildinde ve yüz kısmında yara çıktı. Yarayı o tarihte küçük bir operasyonla aldılar ve bir örnek patolojiye gönderildi. Daha sonra babam rahatsızlandı ve sonuçlar gelmeden vefat etti. Araştırmalar sonucunda ilacın etken maddesi olan glifosatın, kanserojen etki yaptığını öğrendim. Elimde kalan ilaçları arazimde kullanmadım. Açılan bu davanın kazanılması oldukça önemli. Bu ilacın tüm insanların sağlığı açısından kullanılmaması çok önemli. Elimdeki bu ilaçlar nasıl imha edilir onu bilmiyorum, toprağa atıp gömemiyorum” dedi.