CHP 26. Dönem Milletvekili Barış Yarkadaş, RTÜK’ün Halk TV ile FOX TV’ye verdiği yayın durdurma ve para cezalarını “koyu bir sansür” olarak niteledi. “ZİNCİRLEME SANSÜR” Halk TV’nin Sözcü Yazarı Yılmaz Özdil’in sözleri nedeniyle 1-8 ve 15 Şubat tarihlerinde Halk Arenası programını yayınlayamayacağını belirten Yarkadaş, “Zincirleme sansürün ilk halkası burada başlıyor, seçime kadar uzanıyor” dedi. Uğur […]

“RTÜK, AKP’nin kılıcı oldu”

CHP 26. Dönem Milletvekili Barış Yarkadaş, RTÜK’ün Halk TV ile FOX TV’ye verdiği yayın durdurma ve para cezalarını “koyu bir sansür” olarak niteledi.

“ZİNCİRLEME SANSÜR”

Halk TV’nin Sözcü Yazarı Yılmaz Özdil’in sözleri nedeniyle 1-8 ve 15 Şubat tarihlerinde Halk Arenası programını yayınlayamayacağını belirten Yarkadaş, “Zincirleme sansürün ilk halkası burada başlıyor, seçime kadar uzanıyor” dedi.

Uğur Dündar’ın sunduğu Halk Arenası’nın Gezen ve Akpınar’ın sözleri nedeniyle RTÜK tarafından 22 Şubat – 22 Mart tarihleri arasında ayrı bir cezaya daha çarptırıldığını belirten Yarkadaş, “Bunun anlamı ‘Seçime kadar konuşmayın’ demektir. Halk Arenası RTÜK’ün AKP ve MHP’li üyelerinin katliamının mağdurudur” ifadesini kullandı.

“TEK SES İSTİYORLAR”

RTÜK’ün AKP ve MHP’li üyelerinin, kurumu iktidarın kılıcı haline dönüştürdüğünü belirten Yarkadaş, “Hiçbir muhalif sese tahammül edemiyorlar. Sadece Erdoğan ve Bahçeli’nin sözlerinin onaylanmasını istiyorlar” tepkisini gösterdi.

Fatih Portakal’ın sunduğu FOX TV Ana Haber bülteninin de RTÜK’ün verdiği ceza yüzünden 4, 5 ve 6 Şubat tarihlerinde ekranlarına getirilemeyeceğini belirten Yarkadaş, şöyle konuştu:

“Fatih Portakal’a ‘Türkiye’de hakkını arayanlar sokağa çıktığı an biber gazını yer’ dediği için ceza verdiler. Bu ağır cezalar bile, Portakal’ı doğruluyor. RTÜK, verdiği cezayla bırakın sokağı, eleştirilerin TV stüdyosundan dışarı çıkmasına izin vermiyor. Seçim öncesi muhalif medyaya yönelik baskıları artırarak, halkı farklı bir ses duyamaz hale getirmek ve iktidarı alternatifsiz göstermek istiyorlar.”

“BASKILAR SÜRÜYOR”

HALK TV ve FOX TV’ye yönelik cezaları her ay düzenli olarak yayınladığı “Medya Raporu”nda yer veren Yarkadaş, “Gazeteciler, düşünemez, üretemez, konuşamaz hale getiriliyor” dedi.

Yarkadaş, 2019 yılının ocak ayında medyada yaşanan hak ihlallerini ise şöyle özetledi:

  • 2 TV’ye yayın durdurma ve para cezası verildi. 
  • 2 gazeteci tutuklandı, 2 gazeteci gözaltına alındı, 60 gazeteci hakim karşısına çıktı.
  • 2 gazeteci ifade verdi, 5 gazeteci 22 yıl hapis cezası aldı, 3 gazeteciye dava açıldı.
  • 2 gazeteci darp 1 gazeteci tehdit edildi. 3 gazeteciye 22 bin 660 lira para cezası verildi; 1 kitap cezaevine alınmadı.
  • 1 yönetmene dava açıldı, 1 haber hakkında soruşturma başlatıldı; 1 belgesel erişime engellendi.”