RTÜK’ün Ebubekir Şahin’in başkanlığı döneminde tarafsızlığına ve bağımsızlığına gölge düştüğünü ifade eden CHP’li Kılıç, “RTÜK üzerindeki tartışmalar, Ebubekir Şahin’in başkan olması ile pik noktasına ulaşmıştır” dedi

RTÜK’te tartışmalar Şahin döneminde ‘pik’ yaptı

BİRGÜN/ ANKARA

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi Sevda Erdan Kılıç, televizyon kanallarına dönük çifte standart kararlara imza atan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin’i Meclis gündemine taşıdı.

Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi sunan CHP'li Kılıç, 1994 yılında kurulan RTÜK'ün o tarihten bu yana ilk kez bu kadar tartışmalı bir konuma geldiğini bildirdi. Kılıç, “Tartışmalar, Ebubekir Şahin’in başkan olması ile pik noktasına ulaşmıştır” dedi.

CHP’li Kılıç, Şahin’in başkanlığı döneminde AKP lehine, muhalefet aleyhine yönelik kararların sayısının azımsanmayacak kadar çok olduğunu ifade ederek, bu dönemde başta TELE1, KRT, FOX ve Halk TV olmak üzere birçok kanala cezalar yağdırıldığını bildirdi.

AKP'NİN RTÜK BAŞKANI

RTÜK Üyesi İlhan Taşcı'nın hazırladığı raporu anımsatan Kılıç, muhalif kanallara cezalar yağdırılırken “havuz medyası” olarak bilinen iktidara yakın yayın organlarının görmezden gelindiğini belirterek şunları söyledi:rtuk-te-tartismalar-sahin-doneminde-pik-yapti-733320-1.

"RTÜK Başkanı Şahin, en kısa sürede istifa etmelidir. Çünkü RTÜK’ün bağımsızlığına ve tarafsızlığına gölge düşürmektedir. ‘Darbecileri sevindiremeyiz’ demektedir ama Bülent Arınç’ın Başbakan Yardımcısı olduğu dönemde, 15 Temmuz darbe girişiminde bulunan FETÖ terör örgütü elebaşı ile ilgili yaptığı ‘Hocaefendi Hükümeti çok seviyor’ başlıklı açıklamasını kişisel twitter sayfasına koyabilmektedir. Ebubekir Şahin, devletin RTÜK Başkanı olmak yerine AKP’nin RTÜK Başkanı olmayı tercih etmiştir. AKP iktidarına yönelik her türlü eleştiriyi susturması, AKP lehine olanları ise görmezden gelmesi için o koltuğa oturtulmuştur. Bu görevini de başarıyla yerine getirmektedir. Bu nedenle bütün AKP’liler Şahin’e ne kadar teşekkür etse azdır."

İSTİFASINI İSTEYECEK MİSİNİZ?

CHP'li Kılıç, Bakan Ersoy'un yanıtlaması istemiyle hazırladığı önergesinde şu sorulara yer verdi:

"RTÜK’ün bağımsızlığına ve tarafsızlığına gölge düşürdüğü belirtilen Ebubekir Şahin’in istifasını istemeyi düşünmekte misiniz? RTÜK’ün tekrar tarafsızlığını kazanması, iktidarın kurumu yerine devletin kurumu olması için ne yapılabilir? RTÜK Başkanı’nın aynı açıklamasında, hem 'RTÜK talimatla iş yapmaz' hem de 'Sayın Cumhurbaşkanımızın talimat ve telkinlerini emir telakki eder, başımızın üstünde deriz' demesi nasıl yorumlanabilir?"

ŞAHİN ÇARK ETTİ

Katıldığı bir televizyon programında ailecek 50 kişiyi öldürebileceklerini söyleyerek, ‘Benim listem hazır’ şeklindeki skandal sözlerin sahibi Sevda Noyan’la ilgili, “Darbeyi övenlerin karşısında söylenenleri biz cezalandırmak gibi bir pozisyonda değiliz” ifadelerini kullanan RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin gelen tepkiler üzerine geri adım attı. Yeni bir açıklama yapan Şahin, “Sevda Noyan’ın söylemleri RTÜK ilkeleri bakımından asla kabul edilemez. Hukuk dışı çağrılar ve şiddet teşvik, taviz vermeyeceğimiz kırmızı çizgilerimizdendir. İlk kurul toplantısında gereği yapılacaktır” dedi.