RTÜK, Diyanet’in danışman kadrosuna atanan Prof. Dr. Karataş’ın iftar programında söylediği sözler nedeniyle Show Tv’yi cezalandırdı. TSK mensuplarını ve öğretmenleri hedef alan Karataş’ın sözleri nedeniyle kanal, 317 bin lira ceza ödeyecek

RTÜK’ten Diyanet’e atanan Karataş’ın sözlerine ceza

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Diyanet’in danışman kadrosuna atanan Prof. Dr. Mustafa Karataş’ın Show TV’deki iftar programında sarf ettiği sözler nedeniyle, kanalı para cezasına mahkûm etti. Karataş’ın sunuculuğunu yaptığı “Prof. Dr. Mustafa Karataş ile İftar” program, “Baksana bakkal İsmail amca namaz kılıyor. Albay Rüştü Efendi hiç namaz kılmıyor. Hiç gören olmuş mu? Öğretmen, namazı bırak, ‘Allah’ dese sözün arasında pişman oluyor. ‘Namaz kılmak için çok vakit var. Yaşlanınca, emekli olunca kılarım’ diye düşünüyor” ifadelerini kullanmıştı.

Kuruma iletilen şikâyetleri değerlendiren RTÜK üyeleri, “Öğretmenlik mesleğini ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarını kamuoyu nezdinde küçük düşürücü” ifadeler kullandığı gerekçesiyle programın yayınlandığı kanala 317 bin 173 lira idari para cezası uyguladı.

“Kişi ve kuruluşları küçük düşürücü…”
RTÜK üyeleri, akademisyenlik ve televizyon programcılığının yanı sıra, önceki gün Diyanet’e de danışman olarak atanan Karataş’ın, “Yayın hizmetleri kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez” ilkesini ihlal ettiği tespitinde buldu. Kuruldan, ilgili kanalın aylık ticari iletişim gelir beyanında belirtilen miktarın yüzde 1’i oranında idari para cezası uygulanması kararı çıktı. Karar metninde ceza tutarı, 317 bin 173 lira olarak yer aldı.
Erkek şiddetine maruz kalan kadına, “Abartma. Size bu dünyada da ceza vermek lazım” diyen Karataş, bu sözleri nedeniyle de büyük tepki toplamıştı.