RTÜK, Diyanet’in danışman kadrosuna atanan Prof. Dr. Mustafa Karataş’ın iftar programında söylediği sözler nedeniyle yayıncı kuruluşa yaptırım uyguladı. TSK mensuplarını ve öğretmenleri hedef alan Karataş’ın kanalı, 317 bin lira para cezasına mahkûm edildi

RTÜK’ten erkek şiddetine 'abartmayın' diyen Karataş’ın kanalına ceza

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, (RTÜK) Diyanet’in danışman kadrosuna atanan Prof. Dr. Mustafa Karataş’ın televizyonda sarf ettiği sözler nedeniyle, programın yayınlandığı kuruluşu para cezasına mahkûm etti. Kuruluşun, Karataş’ın sunuculuğunu yaptığı programda, “Öğretmenlik mesleğini ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarını kamuoyu nezdinde küçük düşürücü” ifadeler kullandığı gerekçesiyle idari para cezasına çarptırıldığı öğrenildi.

BU KEZ HEDEF ÖĞRETMENLER

BirGün’ün Diyanet’teki yeni görevini kamuoyunun gündemine getirdiği Prof. Dr. Mustafa Karataş, ifadeleri nedeniyle bir kez daha RTÜK’ün radarına girdi. Erkek şiddetine maruz kalan kadına, “Abartma. Size bu dünyada da ceza vermek lazım” diyen Karataş, bu kez de öğretmenleri ve TSK mensuplarını hedefine aldı. Karataş’ın, “Prof. Dr. Mustafa Karataş’la İftar” isimli programda söylediği, “Baksana bakkal İsmail amca namaz kılıyor. Albay Rüştü Efendi hiç namaz kılmıyor. Hiç gören olmuş mu? Öğretmen, namazı bırak, ‘Allah’ dese sözün arasında pişman oluyor. ‘Namaz kılmak için çok vakit var. Yaşlanınca, emekli olunca kılarım’ diye düşünüyor” sözleri nedeniyle kuruma iletilen şikayetleri değerlendiren RTÜK üyeleri, programın yayınlandığı kanala 317 bin 173 lira idari para cezası uyguladı.

“KİŞİ VE KURULUŞLARI KÜÇÜK DÜŞÜRÜCÜ...”

RTÜK üyeleri, akademisyenlik ve televizyon programcılığının yanı sıra, önceki gün Diyanet’e de danışman olarak atanan Karataş’ın, “Yayın hizmetleri ‘…’ kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez” ilkesini ihlal ettiği tespitinde buldu. Kuruldan, ilgili kanalın aylık ticari iletişim gelir beyanında belirtilen miktarın yüzde 1’i oranında idari para cezası uygulanması kararı çıktı. Karar metninde ceza tutarı, 317 bin 173 lira olarak yer aldı.