RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Gezi direnişçileri için kullandığı "sürtük" ifadesini yayınlayan kanallara ceza verilmesini istedi. Taşçı, "84 milyon yurttaşın duyduğu bu kaba ve argo ifadeleri RTÜK duymazlıktan gelemez" dedi

RTÜK üyesi İlhan Taşcı, Erdoğan'ın 'sürtük' ifadesi için dilekçe verdi
Fotoğraf: tccb.gov.tr

BirGün Ankara

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Gezi direnişine katılanlar için kullandığı, “sürtük” ifadesi, RTÜK gündemine taşındı. RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, Erdoğan'ın Gezi Parkı direnişçilerine değinirken kullandığı, “Bu teröristler, bira şişeleriyle caminin içini pislemişti, bunlar böyle, bunlar çürük, sürtük” ifadelerini yayınlayan kanalların cezalandırılmasını talep etti.

İlhan Taşcı, RTÜK Başkanlığı’na sunduğu dilekçesi hakkında BirGün’e yaptığı açıklamada, “AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın sözlerinin incelenmesi için RTÜK’e dilekçeyle başvurdum. Bu sözler cezasız kalmamalı” dedi.

"Tüm yurttaşlarına 'Efendiler' diye seslenen Atatürk’ün kurduğu Türkiye’de hiç kimsenin kimseye hakaret etme, kaba dil kullanma hakkı ve 'özgürlüğü' olamaz" diyen Taşcı, başvuru dilekçesinde ise şu ifadeleri kullandı:

"Bir hukuk devletinde hiç kimsenin bir başka kişi veya kişilere her ne sebeple olursa olsun ve her ne konumda bulunursa bulunsun küfür, hakaret veya argo sözcüklerle seslenmesi, tanımlaması, tarif etmesi ahlaken de hukuken de olanaksızdır. Bu ifadelerin canlı yayınlarda milyonlarca yurttaşa yönelik kullanılması düşünülemez, kabul de edilemez.

84 milyon yurttaşın duyduğu bu kaba ve argo ifadeleri RTÜK duymamazlıktan gelemez, gelmemelidir. Sayın Erdoğan’ın açıklamalarının sosyal medya başta olmak üzere farklı mecralarda da görüldüğü üzere toplumda infial yarattığı açıktır. RTÜK, yasası gereği tüm yurttaşlara ve tüm yayıncılara eşit mesafede olmak zorundadır. RTÜK hem bu dile, hem de bu dilden kaynaklı rahatsızlığa kulak tıkayamaz."

KILIÇDAROĞLU’NUN SÖZLERİNE CEZA YAĞMIŞTI

RTÜK, önceki toplantısında aldığı kararla CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun TÜRGEV ve Ensar Vakfı üzerinden ABD'ye para aktarıldığını iddia eden videosunu eş zamanlı yayınlayan Halk TV, Tele 1, KRT TV, ve Flash TV’ye aylık reklam gelirlerinin yüzde 3’ü oranında ceza vermişti.

NE OLMUŞTU?

Erdoğan, TBMM'de gerçekleştirdiği dünkü grup toplantısında Gezi’ye katılanlar için 'sürtük' ifadesini kullanmıştı. "Bu teröristler, eşkıyalar bira şişeleriyle caminin içini pislemişti" iddiasını tekrar gündeme getiren Erdoğan, "Bunlar çürük, bunlar sürtük. Kamu binalarının, polis araçlarının, işyerlerinin, otobüslerin, sokakların yıkıldığı Gezi olaylarının arkasında hangi güçlerin olduğunu tarih de yazıyor. Bunlardan bu millete hayır gelmez. Bunlar ancak terör sevicilerle beraber" demişti.

Erdoğan’ın bu sözleri birçok televizyon kanalı tarafından canlı yayınlanmıştı.

Taşcı, Erdoğan’ın bu sözlerine ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Siyasilerin faaliyetlerini denetlemeye başlayan RTÜK, Geziye katılanlara 'sürtük' diyen CB Erdoğan’ın konuşmasını canlı veren kanalları 6112 sayılı yasanın 8/1/m ile n bendinde düzenlenen yayınlarda ‘kaba, argo ve müstehcen’ ifadelere yer verilemeyeceği ilkesi yönünden incelemeli" demişti.