RTÜK yayına değil kanala bakıyor

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Koronavirüs salgını nedeniyle tüm ülke sağlık alanında alınan tedbirlere yoğunlaşırken Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ise bu süreçte eleştirel yayın yapan televizyon kanallarına yaptırım üstüne yaptırım uyguluyor.

Sağlık çalışanlarına yönelik tehditvari açıklamalarda bulunan Müge Anlı’ya ilişkin RTÜK, herhangi bir yaptırım kararı almadı. Ancak Halk TV’de bir buçuk dakika boyunca yayında kalan altyazıdaki teknik hatayla ilgili 17 dakika süreyle özür dilenmesine karşın reklam gelirlerinin bir bölümüne el konulması kararlaştırıldı. Üst Kurul’da buna benzer onlarca çifte standart uygulanan karar bulunduğunu ifade eden RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, “Saray istiyor, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin de uyguluyor” dedi.

SARAY’IN EKRAN KOMİSERİ

RTÜK’ün kararlarına ilişkin BirGün’e değerlendirmelerde bulunan Taşcı, “Türkiye koronavirüsle RTÜK Başkanı Şahin ise muhalif kanallarla uğraşıyor. RTÜK, muhalif yayıncılar için virüsten daha tehlikeli bir hale geldi. Şahin, Saray’a bakıyor, damada bakıyor, Fahrettin Altun’a bakıyor bir tek yandaş kanallarda ne olup bittiğine bakmıyor. Kendisini Saray’ın ve eşrafın ekran komiseri gibi görüyor” diye konuştu. RTÜK’ün kanun gereği tüm televizyon kanallarına eşit mesafede olması gerektiğini ancak çifte standart uyguladığını bildiren Taşcı, şunları söyledi: “Son süreçte RTÜK’ün tek derdi, Erdoğan’ın eleştirilmemesi, AKP’ye laf edilmemesi oldu. Ellerinde bir liste var, her hafta Üst Kurul’a bunlara ceza verilmek üzere dosyaları getiriyorlar. Ortak özellikleri Erdoğan’a, Saray’a, damada karşı mesleki mesafelerini koruyan, yeri geldiğinde eleştirilerini açıklıkla dile getirenler. Pek çoğu hukuki dayanaktan yoksun, zorlama, ısmarlama raporlarlar.”