İstanbul’da annesini öldüren Ali Sayan’ın psikolojik tedavi gördüğü ve 1 ay önce taburcu edildiği ortaya çıktı. Psikiyatrist Duran, “Ruh sağlığına yönelik hizmetler yetersiz. Tedavi sürdürülebilir olmalı” dedi.

Ruh sağlığı hizmeti yetersiz
Fotoğraf: DHA

Dilara ŞİMŞEK

İstanbul Bağcılar’da uyuşturucu bağımlısı olduğu iddia edilen 26 yaşındaki Ali Sayan’ın 58 yaşındaki annesi Havva Sayan’ı katletmesi infial yarattı. Daha önce çok sayıda hastanede psikolojik tedavi gördüğü ortaya çıkan Ali Sayan, ‘Canavarca hisle eziyet çektirerek öldürme’ ve ‘Üstsoydan akrabayı kasten öldürme’ suçlarından tutuklandı.

Fevzi Çakmak Mahallesi 2005. Sokak’taki evde önceki gün saat 16.30 sıralarında annesi Havva Sayan ile bilinmeyen bir nedenle tartışan Ali Sayan, kadını vahşice katletti. Sayan, daha sonra evi ateşe vererek, kapıyı üzerine kilitledi. Polis ekipleri evin kapısını kırarak içeri girdi ve şüpheliyi gözaltına aldı. Emniyet’teki işlemlerinin ardından Bakırköy Adalet Sarayı’na sevk edilen Sayan, ‘canavarca hisle, eziyet çektirerek öldürme’ ve ‘Üstsoydan akrabayı kasten öldürme’ suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderilmesine karar verildi.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından cinayete ilişkin görüntülerle ilgili yayın yasağı kararı verildi. Yapılan incelemede, görüntüleri çekerek ilk paylaştığı tespit edilen S.A., N.A. ve G.K. yakalandı. Haklarında ‘soruşturmanın gizliliğini ihlal’ işlem yapılan üç kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

ÇOK SAYIDA HASTANEDE PSİKOLOJİK TEDAVİ GÖRDÜ

Cinayet sosyal medyada infial yaratırken resmi açıklama İstanbul Valiliği’nden geldi. Valilik tarafından yapılan açıklamada “Annesi H.S’yi vahşice öldüren A.S adlı şahıs emniyet birimlerimiz tarafından yakalanmıştır. A.S. adlı şahsın, çok sayıda ruh ve akıl hastalıkları hastanelerinde psikolojik tedavi gördüğü, son olarak 1 ay önce taburcu olduğu, ayrıca şahsın uyuşturucu kullanmaktan 1 kaydı olduğu tespit edilmiştir" denildi. Resmi olmayan verilere göre Türkiye’de 12 psikiyatri hastanesi 4 bin 352 yatakla hizmet veriyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre ise 2017-2019 yılları arasında 7 milyon 953 bin 651 kişinin psikayatri kliniklerine başvurdu. Ülkede ruh sağlığına yönelik hizmetlerin yetersiz olduğunu dile getiren Psikiyatrist Uzman Dr. Şahut Duran, nitelikli bir ruh sağlığı hizmetinin olmamasının büyük sorun olduğunu vurguladı: “Maddi durumu iyi olanlar tedaviye rahatlıkla erişebilirken dezavantajlı grupların tedaviye ulaşımı bir o kadar zor. Psikiyatri muayenelerinde zaman kısıtlaması var. İlaçlara ulaşım da zor. İlaçlar ücretsiz olsa da verilen ek ücretler tedaviye ulaşımı olumsuz yönde etkiliyor. Dezavantajlı grupların tedavilerini sürdürememesinin nedenlerinden biri de bu. Hastaların bu nedenle tedaviyi yarım bıraktığı oluyor.”

Duran, hastaları ötekileştirmeden ve izole altına almadan tedavi uygulanması gerektiğine dikkat çekti: “Tedavilerde sürdürülebilirlik çok önemli. Özellikle madde bağımlılığı tedavisindeki ilk sorunlardan birisi tedavinin sürdürülebilir olmaması. Tedavi ediliyor, çıkıyor ama bir süre sonra maddeye ulaşıp tekrar kullanım oluyor. Yeteri kadar sosyal destek olmadığında; ilaçların temini güç; sürdürülebilirliği olmadığı zaman tekrar başa dönülüyor. İzole altına alarak tedavi etmek yerine toplum içine karıştırarak tedavi uygulanmalı.”