Orman Genel Müdürlüğü, Ümraniye Millet Bahçesi içine yapılan 5 yapının ruhsat ve izin durumuna ilişkin soruyu ‘yanıtsız’ bıraktı, topu AKP’li belediyeye attı.

Ruhsat sorusuna bir garip yanıt

Sibel BAHÇETEPE

Ümraniye Kent Savunması, CİMER üzerinden Orman Bakanlığı’na Ümraniye Millet Bahçesi içine yapılan 5 betonarme yapının ruhsat ve izin durumunu sordu. Yanıt ise durumun belirsizliğini ortaya koydu. Orman Genel Müdürlüğü üzerinden verilen yanıtta, yapıların ruhsatından bahsedilmedi yalnızca “Projeye uygun hale getirilmesi konusunda belediyeye tebligat yapıldığı” belirtildi. Verilen yanıtın bir hayli ilginç olduğunu söyleyen Ümraniye Kent Savunması Sözcüsü Bulut Can Okuducu “Belli ki projede bu binalar yok. İnşaatların akıbeti belirsiz. İzinsiz yapılan inşaatın yıkılarak sorumlularından hesap sorulması için konunun takipçisi olacağız’’ dedi.

İstanbul’da Ümraniye’deki Hekimbaşı Devlet Ormanı'nın içinde yapılan 'Ümraniye Millet Bahçesi'nin bir bölümünde bir süre önce 5 adet betonarme bina inşaatı başladı. Bunun üzerine Ümraniye Kent Savunması Sözcüsü Bulut Can, konuyu CİMER’e taşıdı. CİMER üzerinden Orman Bakanlığı'na "Ümraniye Millet Bahçesi içinde yapılan 5 tane betonarme inşaatın ruhsat ve izinleri var mıdır? Orman alanına yapılan bu inşaatların durdurulması için gereğinin yapılması gerektiğini" yazdı. Önceki gün Okuducu'ya Orman Genel Müdürlüğü Kanlıca Orman İşletme Müdürlüğü üzerinden bir yanıt geldi. Yanıtta, AKP'li Ümraniye Belediyesi'ne tebligat yapıldığı belirtilerek "Ümraniye Kent Ormanı içinde mevcut 5 adet yapının projeye uygun hale getirilmesi hususunda tebligat yapılmış olup süreç takip edilmektedir" denildi. Kendisine verilen yanıtın bir hayli ilginç olduğunu anlatan Okuducu “Eylül ayında ormanın içindeki Ümraniye Millet Bahçesi içinde iki katlı beş adet inşaatın yapıldığını fark ettik. Sosyal tesis, kafe, restorant gibi yapılar olacak sanırız. Yaklaşık bin metrekareye yakın bir inşaat bu ve çevresi panellerle kapatılmış. Üstü çelik konstrüksiyon altı betonarme olan bu inşaatlara ilişkin de bir bilgilendirme, belediyeye dair ruhsat tabelası yok. Bununla ilgili CİMER’e yazdık” dedi. Okuducu, şöyle devam etti:

“Bana gelen yanıtta belediyeye tebligat yapıldığı söyleniyor. O tebligatta da ‘Yapıların projeye uygun olarak düzenlenmesi’ diyorlar. Belli ki projede binalar yok, bunun yıkılması demiyor da projeye uygun yapılması konusunda tebligat yapıldı deniyor. Yani belli ki bu inşaat zaten olamaz. Orman içinde betonarme inşaat nasıl kabul edilebilsin? Bunun ruhsatının ve izninin olmadığını biliyoruz. Bu inşaat izinsiz bir şekilde başlatılmış. Ormanın içine betonarme yapı kabul etmiyoruz. Bize gelen yanıt sadece tebligat yapıldığı konusunda içeriğini de net bilmiyoruz.’’

HUKUKİ MÜCADELE

Hukuki yollara başvuracaklarını da anlatan Okuducu “Orman hayatının ve yaban hayatının etkileneceği hiçbir noktada onay vermemiz mümkün değil, ormanlar orman olarak kalmalı. Aslında niyet belli. Ormanları yavaş yavaş girip yavaş yavaş yapılaşmaya açıp devamında ranta açmak...Bunları kabul etmiyoruz. Ümraniye Millet Bahçesi’nde yapılan inşaatların akıbeti belirsiz! İzinsiz yapılan inşaatın yıkılarak sorumlularından hesap sorulması için konunun takipçisi olacağız" dedi.