Ruhunuza iyi gelecek: Bir Terennüm
Fotoğraf: Moda Sahnesi

Eda KÖPRÜ YILMAYAN 

Orchestra Theatre’dan ruhlarımıza iyi gelecek bir oyun; Bir Terennüm. Sıcacık dekoru, kendinizi anneannenizin evinde hissettirecek mobilyalar, dantel örtüler, kristal bardaklar ve bir kase fındık. 1970’lerin Nihat Erim’li sıkıyönetiminden, 2020’lerin pandemi nedeniyle evlere kapandığımız dönemine uzanan oyun, seyirciyi bir zaman yolculuğuna çıkarıyor. Dört nesil bir ailenin dünü ve bugününe tanık oluyoruz. Yaşamları müzikle yoğrulan bu ailenin hikâyesini izlerken farklı karakterlerle tanışıp, müzikleriyle neşeleniyor, bir yandan da  hüzünleniyoruz.

Firuze Engin’in incelikli kaleminden çıkan metin Gülham Kadim yönetiminde sahneleniyor. Sahnede iki başarılı oyuncuyu; Tolga İskit ve İpek Türktan’ı izliyoruz. Tolga İskit’i Maraton oyunundan hatırlayanlar olacaktır. İskit bu sezon da ‘Kalabalık Duası’ oyunuyla seyirciyle buluşuyor. İpek Türktan ise daha önce Oyun Atölyesi’nin sahnelediği Hırçın Kız oyununda rol almıştı. 2012’de de Talimhane Tiyatrosu’nun Pippa adlı oyununda Pippa Bacca’yı canlandırmıştı. İkilinin sahnede birbirine uyumu, farklı karakterlere geçişlerindeki başarısı görülmeye değer. Yaşlı bir karı kocayı canlandırarak oyuna başlayan oyuncular bazen babaanne-torunu, bazen de dede-torunu canlandırıyor. Araya ailenin başka karakterleri de giriyor. Oyun içinde farklı zamanlara gidişler ve bu geçişlerin seyirciye net bir biçimde yansıtılması oyuncuların ve tabii metnin başarısı. Oyunda emeği geçen ekibi de unutmayalım. Oyunun sahne tasarımında İlayda Saran’ın, ışıkta İsmail Sağır’ın imzası var. Müzikler Burçak Çöllü’ye emanet. Şebnem Sönmez ise oyunun danışmanı. Reji asistanlarından, yönetmen yardımcılarına, oyunun koordinatörüne kadar kalbimize dokunan ince ince işlenen bu güzel işte emeği geçenler büyük bir alkışı hak ediyor. 

SICACIK BİR HİKÂYE

Oyunun afişinde yer alan fındıklar ve birbirini kucaklayan iki el, bir de ‘terennüm’ seyircilerin salondan gülümseyerek çıkmasını sağlıyor. Aslında seçimlere giderken siyasal ortamın gerginliği içinde bu naiflik ve diyaloglar ruhunuza da iyi gelecek. Terennüm ise oyun boyunca kulaklarımızın pasını atan ikilinin söylediği şarkılarda. Sözcük; güzel ve alçak sesle şarkı söyleme anlamına geliyor. Aslında oyun izleyiciye metinde geçen her bir sözcük için de düşünme fırsatı veriyor. Hızla akan yaşamın temposuna yetişmeye çalışırken 70 dakika boyunca sıcacık bir hikâyeye dahil oluyoruz.

Bir Terennüm 13 Mayıs Cumartesi saat 20.30’da Baba Sahne’de, 31 Mayıs Çarşamba günü de Kumbaracı50’de olacak.