Yüce Divan'da rüşvet iddialarıyla yargılanan Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanı Hasan Erdoğan ve İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş'ın...

Yüce Divan sıfatıyla toplanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanı Hasan Erdoğan’ın rüşvet alma suçundan beraatına karar verdi. Aralarında İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş’ın da bulunduğu 15 kişi de beraat etti. Anayasa Mahkemesi heyeti, soruşturma evresinde elde edilen delillerden bir kısmını hukuka uygun bulmadı.


İstanbul Dünya Ticaret Merkezi ile CNR Fuarcılık arasındaki kira davasının sonucunu Yargıtay aşamasında etkilemek için rüşvet verdiği iddia edilen aralarında İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’ın da bulunduğu kişiler hakkında Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Hasan Erdoğan hakkındaki soruşturma ise suç tarihinde görevi başında bulunması nedeniyle Yargıtayca yürütüldü. Yargıtay Başkanlar Kurulu, Erdoğan'ın Yüce Divan'da yargılanmasına karar verdi. Yüce Divan sıfatıyla toplanan Anayasa Mahkemesi, tarihinde ilk kez bir yüksek yargı mensubunu yargıladı. Ceza davası prosedürü izlenen davanın bugünkü karar duruşmasında Erdoğan, son sözünde, “Ülkemizin bir hukuk devleti olduğuna inanıyorum. Bunun en önemli göstergesi yüce mahkemenin varlığı. İsnat olunan fiili işlemedim. Önceki beyanlarımı tekrar ediyorum. Fiil yokluğu nedeniyle beraatıma karar verilmesini saygılarımla arz ediyorum” dedi. Murat Yalçıntaşise “Ben yanlışbir şey yapmadım. Takdir yüce mahkemenin” diye konuşurken tüm sanıklar son sözlerinde beraat talebinde bulundu. Yüce Divan heyeti, son sözlerin alınması sonrasında kararı açıklamak üzere duruşmaya ara verdi.


HUKUKSUZ DELİL VE DELİL YETERSİZLİĞİ

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, verilen aranın ardından 15 sanık hakkındaki kararı okudu. Kılıç, rüşvet almakla suçlanan Erdoğan ve diğer sanıkların beraat ettiğini açıkladı.
Kararın ayrıntıları ve dayanaklarının gerekçeli kararda açıklanacağını belirten Kılıç, hakkında rüşvet suçundan dolayı cezalandırılmaları istemiyle açılan kamu davasında, soruşturma evresinde elde edilen delillerden bir kısmının hukuka uygun olmaması, diğer delillerin ise sanıkların üzerlerine atılı rüşvet suçundan mahkûmiyetlerine yeterli bulunmaması nedeniyle CMK’nın 223/2-e bendi gereğince ayrı ayrı beraatlarına karar verildiğini bildirdi.


KARŞI OY DA KULLANILDI
Kılıç, kendisi ile üyeler Recep Kömürcü, Nuri Necipoğlu ve Hicabi Dursun'un sanıklar Süleyman Balcı, Resul Dalkıran, Necdet Okcu ve Hasan Erdoğan'ın rüşvet suçundan mahkûmiyetlerine karar verilmesi yönünde karşı oy kullandığını belirtti. Kılıç, üye Recep Kömürcü'nün ayrıca sanık Murat Yalçıntaş’ın da rüşvet suçundan mahkûmiyetine karar verilmesi yönünde karşı oy kullandığını da açıkladı.


TAZMİNAT İSTEYEBİLECEKLER

Mahkeme Başkanı Kılıç, sanıkların gözaltında ve tutuklulukta geçirdikleri sürelere ilişkin yasada belirtilen süreler içinde ağır ceza mahkemelerinde tazminat isteminde bulunabileceklerini bildirdi.

***

Kimler yargılanıyordu

Davada rüşvet vermekle suçlanan sanıklar şöyle: İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, Necdet Okçu, Yavuz Çay, Hüseyin Uysal, Süleyman Balcı, Abdullah Pehlivan, Resul Dalkıran, İlhan Balcı, Serkan Tığlıoğlu, Çamur Ali Kopuz, Baki Bedir, Abdullah Çınar, İlhan Parseker, Murat Akbaşve Orkun Osman Bilgivar.
Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanı Hasan Erdoğan ise rüşvet almakla suçlanıyordu.

***

NE OLMUŞTU?


İstanbul Dünya Ticaret Merkezi ile CNR Fuarcılık arasındaki bir davanın sonucunu Yargıtay aşamasında etkilemek için rüşvet verdiği iddia edilen aralarında İTO Başkanı Murat Yalçıntaş'ın da bulunduğu kişiler hakkında Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı. Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanı Hasan Erdoğan hakkındaki soruşturma ise suç tarihinde görevi başında bulunması nedeniyle Yargıtayca yürütülmüş, Yargıtay Başkanlar Kurulu, Erdoğan'ın Yüce Divan'da yargılanmasına karar vermişti. Yüce Divan heyeti, Erdoğan'ın yargılandığı davayla aynı soruşturma kapsamında Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde rüşvet suçundan yargılanan, aralarında Yalçıntaş'ın da bulunduğu 15 sanık hakkındaki davayı rüşvet suçu yönünden birleştirmişti.