Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı, Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı üyesi Kaili ile eski İtalyan milletvekilinin de aralarında olduğu dört kişi gözaltına alındı. Gerekçe, Katar’dan rüşvet almak.

Rüşvet depremi
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkan Yardımcısı Eva Kaili Belçika Federal Savcılığı’nın yürüttüğü yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Brüksel’de dün 16 eve yapılan baskında aynı zamanda AP'deki Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı (S&D) ve Yunan muhalefet partisi PASOK üyesi olan Kaili’yle birlikte dört kişinin daha gözaltına alındığı açıklandı. Gözaltıların gerekçesi bu isimlerin Dünya Kupası'na ev sahipliği yapan Katar adına lobi yapması. Parlamento kararlarını etkilemekle suçlanan 44 yaşındaki Kaili, Ortadoğu ile ilişkilerden sorumlu Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyordu.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreteri Luca Visentini, S&D'nin eski İtalyan milletvekili Pier-Antonio Panzeri ve S&D grubundan asistan Francesco Giorgi de gözaltına alınanlar arasında.

PARAYA DA EL KONULDU

Belçika Federal Savcılığı’ndan yapılan açıklamada, ismi verilmeyen bir Körfez ülkesinin birkaç aydır AP'nin kararlarını etkilemek amacıyla AP'de stratejik konumdaki kişilere büyük miktarda nakit para verdiğinden, maddi değeri yüksek hediyeler teklif ettiğinden şüphelenildiği duyurulmuştu.

Açıklamada gün içerisinde yapılan aramalarda toplam 600 bin avro değerinde nakit, bilgisayar ekipmanı ve cep telefonu ele geçirildiği ifade edildi.

Gözaltılar sonrası S&D Grubu’ndan yapılan açıklamada "Avrupa kurumlarındaki yolsuzluk iddiaları karşısında dehşete düştük. S&D Grubu yolsuzluğa tolerans göstermiyor. Kapsamlı bir soruşturmayı ilk önce biz destekliyoruz. Tüm soruşturma makamlarıyla tam bir işbirliği yapacağız. Bu ruhla, devam eden adli işlemler hakkında kamuya açık bir şekilde yorum yapmayacağız" denildi.

Grubun açıklamasında ayrıca "İddiaların ciddiyeti göz önüne alındığında, yetkili makamlar ilgili bilgi ve açıklamayı sağlayana kadar, başta vize serbestisi ve planlanan ziyaretler olmak üzere Körfez ülkeleri ile ilgili tüm dosyaların ve genel kurul oylarının askıya alınmasını talep ediyoruz" ifadeleri yer aldı. Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı, Kaili'nin üyeliğini askıya aldı.

İŞBİRLİĞİ YAPIYORUZ

AP Başkanı Roberta Metsola, Twitter'dan "AP, kararlı bir şekilde yolsuzluğun karşısındadır. Bu aşamada, ilgili tüm kolluk kuvvetleri ve adli makamlarla tam işbirliği yaptığımızı ve yapacağımızı doğrulamak dışında, devam eden soruşturmalar hakkında yorum yapamayız. Adaletin tecelli etmesi için elimizden geleni yapacağız" paylaşımında bulundu.

PASOK'TAN İHRAÇ EDİLDİ

Yunan medyasında yer alan haberlere göre PASOK, Kaili'nin partiden ihraç edildiğini duyurdu. PASOK'un açıklamasında "Son gelişmeler ve Belçika makamlarının Avrupalı yetkililerin yolsuzluğuna ilişkin soruşturmasının ardından, PASOK Milletvekili Eva Kaili, Cumhurbaşkanı Nikos Androulakis'in kararıyla partiden ihraç edildi" ifadeleri kullanıldı.