AKP'li Müezzinoğlu, Sağlık Bakanlığı döneminde gerçekleştiği belirtilen 1.3 milyon dolarlık rüşvet skandalıyla ilgili soruşturma açılması için savcılığa dilekçe verdi. Disiplin soruşturması açılmasını isteyen Müezzinoğlu’nun avukatı ise Sağlık Bakanlığı’na ihbarda bulundu

Rüşvet iddiaları soruşturulsun

POLİTİKA SERVİSİ

Eski Sağlık Bakanı AKP'li Mehmet Müezzinoğlu, rüşvet iddiaları ortaya atıldıktan günler sonra sessizliğini bozdu. AKP’li Müezzinoğlu, ABD'li “Alexion Pharmaceuticals” isimli ilaç şirketinin 2010–2015 yılları arasında Türkiye'de Sağlık Bakanlığı yetkililerine 1.3 milyon dolar değerinde rüşvet verdiği iddiasıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ihbarda bulunduğunu açıkladı.

AKP’li Müezzinoğlu, kendi döneminde gerçekleştiği belirtilen rüşvet olayıyla ilgili soruşturma yapılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe verirken avukatı Ramazan Arıtürk de Sağlık Bakanlığı’na disiplin soruşturması ihbarı yaptı. İhbar dilekçelerinde, rüşvet iddialarının araştırılması ve soruşturulması istendi.

Sağlık Bakanlığı'na sunulan ihbar dilekçesinde, Müezzinoğlu’nun avukatlarının ABD'de bir avukatlık ofisiyle ortak çalışma yaparak, söz konusu rapor ile ilgili araştırma yaptığı ve Alexion Pharmaceuticals adlı şirkete ABD’de Rüşvetin Önlenmesi ve Yabancı Ülkelerde Yolsuzluk Uygulamaları Kanunu uyarınca 21 milyon dolar para cezası verildiği belirtildi.

AKDAĞ VE MÜEZZİNOĞLU DÖNEMLERİ

İhbar dilekçesinde, “Söz konusu bu rüşvet iddiasının Türkiye ile ilgili kısmının, Sağlık Bakanları Recep Akdağ ile müvekkil Müezzinoğlu dönemlerini kapsayan 2010 ve 2015 yılları arasına tekabül ettiği de bahse konu haberlerde yer aldı. İş bu haberlerin kaynağı olan ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun düzenlemiş olduğu raporu edinerek hem İngilizce hem de Türkiye ile ilgili kısımlarının tarafımızca Türkçeye çevrilmiş bir örneğini dilekçemizin ekinde sunuyoruz. Yine konu ile ilgili medya haberlerini de sunuyoruz” ifadeleri yer aldı.

Müezzinoğlu'nun avukatlarının Cumhuriyet Savcılığı'na sunduğu dilekçede rüşvet skandalına yönelik, "İddiaların Savcılığınızca araştırılmasını ve şayet bir suç fiiline rastlanılması halinde şüpheliler hakkında kamu davası açılmasını, iddianın muhatabı olarak bizzat talep etmekteyiz” denildi.

***

BİR SUÇ DUYURUSU DA AKDAĞ'DAN

Eski Sağlık Bakanı AKP’li Recep Akdağ da ABD’li Alexion ilaç firmasının, Türkiye’de bazı kamu çalışanlarına rüşvet verdiği iddialarına ilişkin suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. AKP’li Akdağ, suç duyurusunda “Alexion isimli ilaç şirketinin 6.6 milyon doların üzerinde kazanç sağladığı, bu haksız kazançta Türk yasalarına göre suç işleyerek katkıda bulunan kamu görevlileri ve diğer kişilerin bulunduğu iddia edilmiştir. Haksız menfaat temini durumu varsa, kamu görevlilerinin ve buna aracılık eden diğer kişilerin Cumhuriyet Başsavcılığınızca resen yürütülecek soruşturma ile kimliklerinin tespit edilmesini ve ceza kanunlarının ilgili maddeleri uyarınca tecziye edilmeleri için gerekli davaların açılmasını arz ederim” ifadelerini kullandı.