Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova haftalık basın toplantısı düzenledi

Rusya: ABD ile Suriye'de iş birliği kurma teklifimiz hâlâ geçerli

Zaharova, Rusya’nın, Afganistan’ın başkenti Kabil’de çok sayıda kişinin ölümüyle sonuçlanan Kabil’deki saldırıyı kınadıklarını söyledi. Zaharova “Bu terör saldırısını kararlılıkla kınıyor ve sorumluları ile organizatörlerinin en sert cezayı alacağını umuyoruz” dedi.

Zaharova, saldırıda ölen Rusya vatandaşı olmadığını da belirtti.

‘KOALİSYON SALDIRILARI SURİYE'DEKİ DURUMU KÖTÜLEŞTİRİYOR'

Zaharova, ABD öncülüğündeki koalisyonunun Suriye'deki saldırılarının ülkedeki durumu zorlaştırdığını söyledi.

ABD'nin Rakka'da gerçekleştirdiği hava saldırıları sırasında en az 20 sivilin öldüğüne yönelik haberleri değerlendiren Zaharova "Terörle mücadele bahanesi ile düşünülmemiş ve kötü planlanmış eylemleri kınıyoruz" dedi.

Zaharova, koalisyonun bu gibi eylemlerinin ülkedeki durumu zorlaştırıp teröristlerin ekmeğine yağ sürdüğünü söyledi.

ABD'nin 25 Mayıs'ta Deyr ez-Zor'daki Mayadin'de gerçekleştirdiği ve 35 kişinin öldüğü saldırının da endişe verici olduğunu belirterek Zaharova, bu tarz saldırıların terörle mücadele ile hiçbir alakası olmadığını kaydetti.

Zaharova, Rusya'nın, ABD ile Suriye'de terörle mücadele konusunda yakından iş birliği kurma teklifinin hâlâ geçerli olduğunu da hatırlatarak şöyle konuştu:

"Herkesin bildiği gibi ABD'nin terörle mücadeleye karşı belirli bir konsepti yok, en azından Suriye için. Lavrov ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki görüşmenin ardından belki Suriye krizinin çözümüne yönelik bir görüş ve yaklaşım sahibi olabilirler. Daha önce de birçok toplantı ve görüşmemiz oldu, ancak bu anlamda yakın temas ve işbirliği için teklifimizin geçerli olduğunu hatırlatırım."

‘SURİYE'DEKİ DURUMU OLUMLU DEĞERLENDİRİYORUZ'

Zaharova, Suriye'deki siyasi ve askeri durumdaki pozitif gelişmeleri olumlu değerlendirdiğini belirterek "Bu Rusya, Türkiye ve İran'ın 4 Mayıs'ta Astana'da imzaladığı güvenli bölge anlaşmasının doğrudan bir sonucu" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Suriye ordusunun başarılı operasyonlarına da değinerek "Hükümet güçleri IŞİD'e karşı operasyonlarını arttırdı. Halep'te, Doğu Guta'da, birçok noktayı elinde bulunduran militanlara karşı alınan tedbirler militanlar etkisiz hâle getirilmeye devam ediyor. Hama'da militanlar yoğun bombardımanlar gerçekleştiriyor. Militanlar Suriye ordusuna karşı direnç göstermeye çalışıyor ve geri çekilirken yollara, altyapı tesislerine, araçlara mayın döşüyorlar" dedi.

Zaharova, Suriye ordusunun başarılı operasyonları sayesinde militanların kendi aralarındaki anlaşmazlıkların arttığını ve IŞİD ve El Nusra militanlarının da Suriye-Lübnan sınırında, Batı Kalamun'da kendi aralarında çatışmalara girdiğini vurguladı.

'LAVROV, 7 HAZİRAN'DA İSPANYALI MEVKİDAŞIYLA GÖRÜŞECEK'

Bunun yanı sıra Zaharova, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile İspanyalı mevkidaşı Alfonso Dastis'in 7 Haziran'da Moskova'da bir araya geleceğini ve görüşmede ikili ilişkilerin, Rusya'nın NATO, AB ve AGİT'le ilişkilerinin görüşüleceğini söyledi.

Zaharova, Lavrov'un yarın St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIEF 2017) çerçevesinde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'le bir araya geleceğini ifade etti.

Bununla birlikte Zaharova, Lavrov'un 2 Haziran'da da IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ile görüşmesinin de planlandığını aktardı.

'MOLDOVA'YA KARŞILIK NE YAPILACAĞI KONUSUNDA KONUŞMAK İÇİN HENÜZ ERKEN'

Zaharova, Moldova'nın Rus diplomatları sınırdışı etmesine karşılık ne yapılacağı konusunda da cevap vermek için henüz erken olduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Rusya'nın Ukrayna krizinin çözümü konusunda da ABD ile temas halinde olduklarını kaydetti.

‘VENEZÜELLA'DA YAŞANANLAR FELAKETLE SONUÇLANABİLİR'

Venezüella'da yaşananların Rusya'da büyük endişeye yol açtığını ve felaketle sonuçlanabileceğini belirten Zaharova "Muhalefet ve hükümet arasında yapıcı diyaloğun kitlesel çatışmalardan kaçınma ve toplumsal, ekonomik sorunların çözümü için en iyi yol olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Öte yandan Zaharova, Filipinler'de cihatçılar ve ordu arasında çatışmaların gerçekleştiği bölgelerde Rusya'nın olmadığını söyledi. (Kaynak: Sputnik)