Dağlık Karabağ krizinde Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan’ı Moskova’da kurulacak müzakere masasına çağırdı. Rusya, bölgede Libya ve Suriye’den gelen paralı askerlerin savaştırıldığı iddiasını savundu.

Rusya aktif rol oynuyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Azerbaycan ve Ermenistan arasında devam eden Dağlık Karabağ çatışmasıyla ilgili Rusya sürece daha fazla dahil oldu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la yaptığı görüşme sonrası ateşkes çağrısını yineledi.

İKİLİ GÖRÜŞME

Kremlin Sarayı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Putin ve Macron telefon görüşmesinde tarafları, tam ateşkesin yanı sıra gerginliğin düşürülmesi ve “azami itidale” çağırdı. Dağlık Karabağ krizinin, diplomatik yöntemlerle çözülmesi gerektiği vurgulanan görüşmede, bu bağlamda Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu çerçevesinde ele alınması gerektiği vurgulandı.


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan ile telefon görüşmesi yaptı. Lavrov, dışişleri bakanlarının görüşmesi dahil gerekli kontakları kurmak için Moskova sahasını önerdi.

‘YARDIM İSTEDİ’

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da ordunun ileriye dönük eylemlerini değerlendirmek üzere Güvenlik Konseyi toplantısı düzenledi. İngiltere’de yayınlanan Times gazetesi ise çatışmalara ilişkin, “Ermenistan’ın Türkiye’nin desteklediği Azerbaycan’a karşı Rusya’nın müdahele etmesini isteme ihtimalinin gündeme geldiğini” öne sürdü. Gazete, Paşinyan’ın “İsteğin ne zaman yapılabileceğini söylemek zor. Duruma ve genel siyasi bağlama göre, güvenliğimizi sağlayabilecek tüm olasılıkları görüşüyoruz” dediğini iddia etti.

‘SAVAŞA HAZIRIZ’

Dağlık Karabağ’ın resmi olarak tanınmayan yönetimi ise Karabağ’ın uzun sürecek bir savaş hazırlanması gerektiğini ifade etti. Basın toplantısı düzenleyen yönetimin başkanı Araik Arutyunyan, “Uzun sürecek bir savaşa hazırlanmalıyız, aksi halde en önemli görevimiz olan kendi ülkemizde yaşama hakkını koruma konusunda sorunlar yaşayacağız. Şu anda ordumuzun görevi, düşmanı barışa zorlamak” açıklaması yaptı.

***

‘Paralı asker’ krizi büyüyor

Rusya, Dağlık Karabağ’da Suriye ve Libya’dan gelen paralı askerlerin çatıştığı yönündeki iddiayı destekledi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, “Suriye ve Libya dahil olmak üzere dışarıdan yasadışı silahlı gruplara bağlı savaşçılar, doğrudan çatışmalara katılmak üzere Dağlık Karabağ’da konuşlandırılmaktadır. Bu durumdan derin endişe duymaktayız” açıklaması yaptı.

İngiltere merkezli The Guardian gazetesi ise “Dağlık Karabağ’da Türk güvenlik şirketlerine çalıştığı iddia edilen üç Suriyeli savaşçı hayatını kaybetti” iddiası ortaya attı.Gazete, bunu “Türkiye’nin giderek daha iddialı hale gelen dış politikası için yeni bir cephe” olarak nitelendirdi.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de, Türkiye’nin Suriye’den çektiği 300 dolayında paralı askeri Dağlık Karabağ’a gönderdiği iddiasında bulunmuş, çoğu ‘Sultan Murad’ ve ‘El-Emşad’ fraksiyonlarından oluşan Türkiye destekli 300’den fazla savaşçının Afrin’den Dağlık Karabağ’a taşındığını öne sürmüştü. Bu iddialar Türkiye ve Azerbaycan tarafından yalanlamıştı.