Rusya’da kredilere sınırlama gündemde

Ekonomi Servisi

Koronavirüs salgını tüm dünyada zenginlerin servetlerini katlamalarına imkan sağladı.Yaşanan değişim Rusya’da açıklanan verilerde bir kez daha ortaya çıktı. Pandemide rekor seviyeye ulaşan borç yükü nedeniyle bazı kredilerde kısıtlamalara gidilmesi planlanıyor.

Rusya Merkez Bankası verileri, yılbaşından bu yana Rusların borç yükünün yüzde 11,7’ye ulaşarak geçmiş rekoru egale ettiğini gösterdi. Pandemide hızlı bir şekilde büyümeye devam ederek 2012 yılından itibaren en yüksek seviyeye çıktı.

Merkez Bankası yetkilileri, durumun henüz istikrarlı seyrettiğini, ancak ileride tüketiciler için bazı kredi türlerinin verilmesini sınırlayabileceklerini ekledi.

Merkez Bankası istatistiklerine göre, geçtiğimiz yılın son çeyreğinde Rusların borç yükü 0,6 puan artarken, Nisan 2020’den bu yana 0,8 puan artış gösterdi.

Ocak ayına kadar Rusların ortalama kredi borcu seviyeleri yüzde 9,8’e ulaşırken, konut borçlarındaki artış yüzde 1,9 olarak gözlemlendi. Rusya’da konut kredilerinin yıllık ortalama faiz oranı yüzde 7, bir yılın altındaki tüketici kredi faizi yüzde 13 ve uzun vadeli kredi faizi yüzde 11 seviyesinde.