Rusya’dan buğday kartı

Dış Haberler

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısında dördüncü aya girildi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e seslenerek aracılar aracılığıyla değil, doğrudan görüşme konusunda istekli olduğunu söyledi. Savaşın 90. gününde Ukrayna ordusunun Rusya’ya karşı kendi ülkesini savunmaya devam ettiğini, 3 aylık sürenin çok zor geçtiğini kaydeden Zelenski, "Şimdi Donbas’taki durum son derece ağır. Rusya’nın elinde kalan tüm askeri gücü nerdeyse oraya aktarıldı" dedi.

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın uzun sürmesini öngördüğünü söyledi. Albares, "Uluslararası toplum, bazı meseleler müzakere edilemeyecek olsa da Rusya ile konuşmayı ve müzakere etmeyi bekliyor" ifadesini kullandı.

YAPTIRIMLARI KALDIRIN

Küresel buğday ihracatında yüzde 30 paya sahip olan Rusya ve Ukrayna’dan yaşanan sevkıyat sorunu gıda krizini tetikliyor. Savaş nedeniyle durma noktasına gelen sevkıyat, Avrupa’daki tedirginliği artırıyor.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, “Gıda sorunu, Rusya’nın ihracatına ve ödemelerine yönelik yaptırımların kaldırılması dahil kapsamlı bir yaklaşım gerektiriyor. Ayrıca, Ukrayna’nın, gemilerin bulunduğu limanlarındaki mayınları temizlemesi gerekiyor. Rusya, insanı koridor dahil gerekli tüm yardımı vermeye hazır” dedi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in, "Rusya’nın, gıda konusunu bir silah olarak kullandığına" yönelik suçlamasına cevap eren Rudenko, “Tüm sorunlara barış yoluyla çözüm arayan herkesle görüşmeye hazırız. Von der Leyen’in açıklamasını kendi vicdanına bırakıyorum” diye konuştu.

BORÇ ÖDENECEK

Rusya Maliye Bakanlığı, tüm kısıtlamalara rağmen dış kamu borcuna yönelik ödemeleri gerçekleştirmeye devam edeceğini duyurdu. Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, kamu borcuna yönelik ödemeleri yapmak için gerekli paraya sahip olduklarını belirterek, “Düşman bir ülke tarafından yapay bir şekilde yaratılan mevcut durum, Rusların yaşam kalitesini etkilemeyecek” dedi. Rusya’nın dış kamu borcu yaklaşık 60 milyar dolar düzeyinde.