Türkiye ile Rusya destekli Suriye Ordusu’nun karşı karşıya geldiği İdlib’de gerilim sürerken, BM acil toplanma kararı aldı. Ankara-Moskova hattında ise tansiyon düşerken, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu “Rusya’dan bir heyeti bekliyoruz” dedi

‘Rusya’dan heyet bekliyoruz’

HABER MERKEZİ

İdlib’de Rusya destekli Suriye Drdusu ile cihatçılar arasında çatışmalar sürüyor. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), bölgedeki gözlem noktalarını güçlendirmek için obüs ve zırhlı personel taşıyıcı sevk etti. Gelişmeler, Ankara-Moskova hattında da gerilime neden olurken, taraflardan art arda açıklamalar geliyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İdlib’deki cihatçıların ocak ayının son iki haftasında 1000’den fazla saldırı düzenlediğini belirtti. Bu saldırılarda Rus ve Türk askeri uzmanların hayatını kaybettiğini ifade eden Bakanlık, Türkiye ve İran’la koordinasyonun süreceğini vurguladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, “Rusya’dan bir heyeti bekliyoruz. Daha sonra ihtiyaç olursa liderler bir araya gelecekler” dedi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) de Türkiye ve Suriye orduları arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle haftaya perşembe günü acil olarak toplanma kararı aldı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türk Konseyi Dışişleri Bakanları Olağanüstü Toplantısı’na katılmak üzere bulunduğu Bakü’de basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

İdlib’de Suriye ordusunun açtığı ateşte 8 askerin hayatını kaybetmesiyle ilgili konuşan Çavuşoğlu, Suriye’de kalıcı ateşkes ve siyasi çözüm için rejimin garantörü Rusya ve İran ile Astana, Soçi, Ankara, Moskova ve Tahran’da üçlü formatta çok çalıştıklarını belirtti. Çavuşoğlu, “Türkiye olarak Rusya ile neden çatışalım? Burada saldırıyı yapan kimdir? Rejimdir. Bizim askerlerimize saldıran rejimdir. Bizim orada Soçi Mutabakatı noktasındaki gözlem noktalarımızı taciz eden rejimdir” ifadelerini kullandı.

Binden fazla saldırı düzenlendi

İdlib gerilimi azaltma bölgesindeki duruma ilişkin yazılı bir açıklama yayınlayan Rus Dışişleri, Rusya ve Türkiye’nin ocak ayı ortasında İdlib’de ateşkes sağlamaya çalıştığını ancak cihatçıların etkinliklerini kabul edilemez derecede artırdığını ve ocak ayının son iki haftasında 1000’den fazla saldırı düzenlediğini kaydetti.

Saldırılarda ölen ve yaralanan Suriyeli askerlerin ve sivillerin sayısının yüzlerle ifade edildiğini belirten bakanlık, Rus ve Türk askeri uzmanların trajik şekilde hayatını kaybettiğini açıkladı. Bakanlık, gerilimi azaltma bölgesindeki silahlı grupların bir kısmının önce Suriye’nin kuzeydoğusuna, sonra da Libya’ya gönderilmesinin militanların bölgedeki yoğunluğunu kritik seviyeye taşıdığının altını çizdi.

BM acil gündemle toplanıyor

BM Güvenlik Konseyi, İdlib’de Türk ve Suriye orduları arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle perşembe günü acil olarak toplanıyor. Birleşmiş Konsey, diplomatları ABD, Fransa ve İngiltere tarafından talep edilen toplantının kamuya açık olarak düzenleneceğini bildirdi.