Rusya, Suriye’nin kuzeyine yönelik hava saldırıları düzenleyen Türkiye’ye “aşırı güç kullanımından kaçınma” ve “itidalli olma” çağrısında bulundu. Erdoğan, harekatla ilgili Putin ve Biden ile görüşme yapmadıklarını söylemiş ve "Hava ile sınırlı kalması söz konusu değil" diyerek kara operasyonunun sinyalini vermişti.

Rusya’dan Türkiye’ye, Suriye’ye yönelik hava harekatıyla ilgili çağrı

Türkiye’nin Irak ile birlikte Suriye’nin kuzey bölümüne yönelik hava harekatı üzerine Rusya’dan “itidal” çağrısı geldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksander Lavrentiev, “Türk meslektaşlarımızı, Suriye topraklarında aşırı güç kullanımından kaçınmaya ikna etmeyi umuyoruz” dedi.

Rus medya organlarından RIA’da yer alan habere göre Lavrentiev, “Türk meslektaşlarımıza, Suriye'nin sadece kuzey ve kuzeydoğu bölgelerinde değil, tüm topraklarda gerilimin tırmanmasını önlemek için belirli bir itidal göstermeleri çağrısında bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye, 13 Kasım’da İstiklal Caddesi’ne düzenlenen bombalı saldırıya “cevap” olarak, Irak ve Suriye’nin kuzeyine yönelik 19 Kasım’da “Pençe Kılıç Hava Harekatı”nı başlatmıştı.

Milli Savunma Bakanlığı “89 hedef vuruldu, 184 terörist öldürüldü” şeklinde açıklama yaptı.

ERDOĞAN’DAN KARA HAREKATI SİNYALİ

Katar dönüşü uçağına aldığı gazetecilere açıklamalarda bulunan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, harekatın havadan yapılan hamlelerle sınırlı kalmayacağını söyledi ve sınır ötesi bir kara operasyonunun sinyallerini verdi.

Erdoğan açıklamalarında “Biz bu operasyonla ilgili ne Sayın Biden’la ne Sayın Putin’le herhangi bir görüşme yapmış değiliz. Fakat bizim her an bu bölgede bu tür şeyleri yapabileceğimizi zaten sayın Biden da sayın Putin de biliyor” dedi.

Moskova ile 2019’da Soçi’de yapılan bir anlaşmayı hatırlatan Erdoğan, "Onların bölgedeki teröristleri temizleme sorumlulukları vardı. Maalesef birçok kez kendilerine tekrar tekrar hatırlatmamıza rağmen bunu yapmadılar, yapamıyorlar. Biz de bunlara karşı sessiz kalmayacağımızı, herhangi bir şekilde kendileri yapamadığı takdirde oradaki teröristlere karşı adım atacağımızı söyledik” şeklinde konuştu.