Moskova’nın Suriye’ye hava savunma sistemi yollaması İsrail’de endişeye yol açtı. Netanyahu kabineyi topladı

Rusya: Hava sahasını uçuşlara kapatabiliriz

Suriye’de uçağının düşürülmesinden İsrail’i sorumlu tutan Rusya Suriye’ye göndermeye hazırlandığı yeni füze savunma sistemiyle hava sahasının bazı bölgelerini kapatabileceğini duyurdu. ABD’den gelen eleştirilere yanıt veren Rus yetkili, “ABD bu silahların ulusal güvenliklerini tehdit ettiğini söylerken kurnazlık ediyor” dedi.

Rusya Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme ve Kontrolü Dairesi Başkanı Vladimir Yermakov, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın S-300’lerin gönderilmesinin büyük bir hata olacağı ve gerilimi artıracağı yönündeki uyarısına katılmadığını söyledi. Yermakov, “Savunma sistemleri tamamen savunma amaçlı, ABD bu silahların ulusal güvenliklerini tehdit ettiğini söylerken kurnazlık ediyor” dedi. Rus yetkili, füze savunma sisteminin gerginlik değil istikrar getireceğini de savundu.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da S-300 füze sisteminin iki hafta içinde Suriye’ye sevk edileceğini önceki gün duyurmuştu. Kremlin, füzelerin üçüncü ülkeleri hedef almadığını ileri sürüyor. Suriye’nin sahip olduğu S-200’lerden çok daha iyi radara sahip olan S-300’ler, yaklaşık 200 kilometrelik bir menzile sahip. Bu da Suriye’nin Golan Tepeleri’ndeki uçağı vurabileceği anlamına geliyor.

İsrail’de endişe
İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi, Rusya’nın Suriye’ye sinyal bozucu özelliğe sahip S-300 füzelerini yerleştireceğini açıklamasının ardından acil koduyla dün sabah toplandığı açıklandı. İsrail güvenlik kabinesi, Başbakan Benjamin Netanyahu’nun New York’taki BM Genel Kurul toplantısına katılmadan önce Rusya ile diplomatik krizi tartışmak üzere bir araya geldi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu toplantıda, Rus lider Vladimir Putin’in S-300’leri Suriye’ye konuşlandırma kararı hakkında konuştu. Başbakanlık Ofisi, Netanyahu’nun Rus devlet başkanına, “ileri düzey silah sistemlerini sorumsuz insanların ellerine teslim etmesinin bölgedeki tehlikeleri artıracağını söylediğini” bildirdi.

İsrail: Vurmaya devam edeceğiz
Netanyahu, Suriye’deki İran hedeflerini vurmaya devam edeceklerini ve Rusya’yla koordinasyonu sürdüreceklerini açıkladı. New York’taki BM Genel Kurulu’na gitmek için yola çıkmadan önce gazetecilere konuşan Netanyahu, “Suriye’deki İran tahkimatını durdurmak için çalışmaya ve Rus Ordusu’yla İsrail ordusu arasındaki askeri koordinasyona devam edeceğiz” dedi. 17 Eylül akşamı Suriye’ye bağlı hava savunma sistemi, İsrail uçaklarının saldırısı sırasında, 15 askerin bulunduğu Rus uçağını düşürmüş; Rusya olayla ilgili olarak İsrail’i hedef almıştı. Moskova, Rus askerlerini ölüme sürüklemekle suçlanan İsrail’e cevap verme hakkının saklı tutulduğunun altını çizmişti. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, S-300 füze sisteminin iki hafta içinde Suriye’ye sevk edileceğini duyurmuştu.

***

ABD: Suriye’de kalacağız

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John R. Bolton, ABD’nin Suriye’de kalacağını ve İran kuvvetlerinin kendi ülkeleri dışında olduğu müddetçe Suriye’de ayrılmayacaklarını açıkladı. Bolton, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley’in katıldığı basın toplantısında yaptığı açıklamada Rus uçak kazasının ardından Rusya’nın Suriye’ye S-300 hava savunma sistemi vermesini kınayarak bunun bölgesel gerilimlerin artmasına neden olacağını belirtti. Bolton, İran’ın Suriye ve Lübnan’daki saldırıların yanı sıra Rus askeri uçaklarının düşürülmesinden de sorumlu olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 73. oturumu kapsamında düzenlenen konferansta, ABD Başkan Donald Trump’ın gündemi ve yapacağı görüşmeler ele alındı. Dışişleri Bakanı Pompeo, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşeceğini bildirdi. Görüşmede Suriye’deki Rus füze savunma sistemi de dahil birçok konunun gündeme geleceğini vurguladı. Tahran’ın terörizmi desteklediğine işaret eden Pompeo, İran rejimi eleştirerek tüm devletleri Tahran’ın tutumuyla mücadelede ABD’ye destek vermeleri için çağrıda bulundu. İran’ın Irak seçimlerine müdahalesini de eleştiren Pompeo şu ifadeleri kullandı:

“Kasım Süleymani ve Ayetullah Hamaney bölgedeki 5 başkente hükmetti. Biz çok çaba sarf ettik. İran’a yaptırımlar uygulamaya devam edeceğiz. İran’a yönelik ikinci yaptırım paketi kasım ayında yürürlüğe girecek. İran’ın Irak’taki faaliyetlerini durduracağız.”