Rusya lanse edildiği kadar yalnız mı?

Doç. Dr. İkbal DÜRRE - Moskova Devlet Üniversitesi

Gerçekten bütün dünya Ukrayna’na ile beraber mi? Polonya, Bulgaristan, Slovakya Ukrayna’ya savaş uçakları göndermekten vazgeçti. Böylece aslında hedef olmaktan da vazgeçmiş oldular.

Askeri anlamda Ukrayna’nın ekonomik anlamda ise Rusya’nın yalnızlığı başlıyor.

Ukrayna’nın askeri yalnızlığı tabii ki tartışmaya açık. Peki, Rusya gerçekten ekonomik anlamda şu anda lanse edildiği kadar yalnız mı?

BM’nin 193 ülkesinden sadece 59’u Rusya’ya karşı yaptırımları destekledi. Ve Rusya, Ukrayna’da kontrolü ele geçirirse bu tablo Rusya’nın lehinedeğişecek.
Kimileri oluşabilecek durumu Rusya’nın SSCB dönemindekine benzer bir izolasyon haliyle kıyaslıyor. Rusya ideolojik ve ekonomik sistem olarak artık o dönemden çok farklı.

Şu an itibariyle toplam nüfusları 4 milyar olan ve dünya ekonomisinin yüzde 35’ine denk gelen kesim Rusya ile ekonomik ilişkilere devam kararı verdi. İlginç olan Ukrayna ile aynı kaderi paylaşan Gürcistan bile. Gürcistan örneği şu anlamda önemli.

Rusya Ukrayna’da istediği hedefe ulaşırsa, ki başka çaresi yok, şu anki duruşundan ilk geri adımı AB ülkeleri atacak, başta da Almanya.

ZENGİNLER DÜŞÜNSÜN

Kamuoyu yoklamaları şu an itibarıyla Rusya nüfusunun yüzde 50’sinin Putin’in kararını desteklediğini yüzde 25’inin kararsız, yüzde 25’inin ise karşı olduğunu gösteriyor. Ama bundan destekleyen kesimin savaştan memnun olduğu anlamı çıkarılmamalı.

Bu destek “Batı başka dilden anlamıyor, yeter artık hep üvey evlat muamelesi görmemiz, kendiniz ettiniz kendiniz buldunuz” şeklinde bir yaklaşımdan kaynaklanıyor. Rusya’da herkes yaşam koşullarının zorlaşacağını biliyor. Ama bunun geniş kitleleri sokağa dökecek bir etki yaratmasını kimse beklemesin. Çoğunluk zaten Batı’da mal mülk alan, çocuklarını okutan vb biz değildik dolayısıyla onlar düşünsün modunda. Yani “Batı ile entegre olmuş” diyebileceğimiz bu kesim, oran vermek zor ama, toplumun küçük bir kesimi. Evet onlar bir seçim yapmak durumunda kalacak. Putin onlara “ya sev ya terk et” dedi.

NOKTA OPERASYONLARI

Savaşın gidişatına gelince.

İki gün evvel ABD basınında çıkan bir yazıda “Putin umduğumuzdan hümanist çıktı” şeklinde bir yorum vardı.

Yani “biz Kiev’i 1-2 günde almak için Moskova’nın çok daha büyük ve sert bir operasyon yapacağını düşünüyorduk demek” istemiş.

Başlangıçta şok etkisi yaratarak amacına ulaşmak isteyen Rusya ordusu başta Ukrayna’nın askeri alt yapısını hedef aldı. Baktı olmuyor B planı devreye sokuldu, idari altyapıyı hedef almaya başladı. Paralel olarak siyasi ve askeri elite nokta operasyonları başlatılacak. Ve buna özel ağırlık verilecek.

Tabi bu sürecin vicdanların kabul edemeyeceği sivil kayıplara ve dramatik olaylara sebep olduğu bölgeden gelen görüntülerden belli. Maalesef hiçbir savaşta işin insani boyutu siyasi karar mekanizmaları üzerinde geniş halk kitleleri üzerinde yarattığı etkiyi yaratmıyor.