Rusya’nın İdlib talebine onay

Dış Haberler Servisi

Suriye’de Türkiye destekli cihatçı gruplarla Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında çatışmalar sürerken Rusya ve Türkiye “insani geçiş noktaları” konusunda anlaştı.

Rusya Savunma Bakanlığı, “İdlib ve Halep bölgelerinde bulunan üç geçiş noktasının yeniden açılması hususunda Türkiye ile anlaşmaya varıldı” dedi. Bakanlık açıklamasında “Türkiye’nin (Suriye’de) kontrol ettiği topraklarda yaşanan zor insani koşulları hafifletmek amacıyla” Suriye’nin kuzeyindeki İdlib ve Halep bölgelerinde bulunan üç geçiş noktasının yeniden açılması hususunda Türkiye ile anlaşmaya varıldığı bildirildi.

Rusya’nın İdlib’de Gerilimi Azaltma Bölgesi’nde gerginliğin sürdüğü ve Ankara ile Moskova’nın bölgedeki düzenlemelerle ilgili görüş ayrılığına düştüğü bir ortamda hamlesini yapması dikkat çekti. Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Aleksandr Karpov, “İki taraf (Rusya ve Türkiye) sivillerin muzdarip olduğu izolasyonu ve iç ablukayı kaldırmak amacıyla geçiş noktalarının yeniden açılmasında anlaştı. Anlaşma uyarınca İdlib Gerilimi Azaltma Bölgesi’ndeki Serakib, Miznaz ve Halep’teki Ebu Zeydin geçiş noktalarının açıldı. Bu uygulamanın, Türkiye’deki ortaklarımızla birlikte Suriye krizinin barışçıl çözümüne bağlılığımızı dünyaya ve bölgeye doğrudan göstereceğine inanıyoruz” dedi.

RUSYA İLİŞKİLERDE ÇABA GÖSTERİYOR

Rus medya organları da son günlerde iki ülke arasındaki ihtilaf noktalarına odaklanmıştı. Rus Kommersant gazetesinde çıkan bir haberde, “Suriye muhalefeti, Rus güçlerini İdlib’i bombalamakla suçluyor. Ankara, Moskova’dan, Suriye hükümet yanlısı güçlerin Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde kontrol ettiği bölgelere yönelik saldırılarını durdurmasını talep ediyor. Moskova’nın da Türkiye’den anlaşmalara bağlı kalmasını talep etmesi için sebepleri var. Moskova, Ankara ile ilişkilerde istikrarlı olduğu görüntüsü vermek için çaba gösteriyor” ifadelerine yer verilmişti.