'Rusya, Türkiye'nin Suriye'ye müdahalesini engelleyecektir'

PYD lideri Salih Müslim, ABD'den sonra Rusya'nın da Suriye'ye müdahil olduğunu belirterek, Rusya'nın Türkiye'nin Suriye'ye olası müdahalesini engelleyeceğini ifade etti.

PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Al-Monitor'e verdiği demeçte, Türkiye'nin Suriye politikasının iflas ettiğini söyledi. Al-Monitor'de yer alan habere göre, iki yıl önce bir Rus yetkilinin kendisine Kürtlerin en çok neyden korktuğunu sorması üzerine "muhtemel Türk müdahalesinden" dediğini aktaran Müslim, Rus yetkilinin ise buna karşılık gülerek "orası Türkiye'nin değil NATO'nun sınırıdır." dediğini belirtti. Müslim, bu cevaptan sonra içinin rahatladığını kaydederek, Türkiye'nin Suriye'ye büyük güçlerin izni olmadan müdahil olamayacağını söyledi. Türkiye'nin kendilerini düşman olarak gördüğünü belirten Müslim, buna karşın Türkiye'nin kendilerine karşı daha ılımlı bir tutum alması durumunda konuşmaya hazır olduklarını da bildirdi.

Cihan'da yer alan habere göre, Müslim, demecinde şu görüşleri ifade ediyor: "Eğer Türkiye bizlere karşı ılımlı bir politik tavır benimserse iş birliği konusunda biz siyasiler olarak konuşabiliriz. Güzel şeyler olabilir. Ama Türk yetkililer sürekli 'PYD terörist, YPG terörist' şeklinde ithamlarda bulunuyorlar. Biz ne teröristlik yapmışız kardeşim? İki sene önce söylediklerimizi yapıp bizimle işbirliği yapsalardı her şey çok farklı olabilirdi. Birlikte kardeşçe yaşamak varken Türkiye bizi düşman ilan ediyor. Türkiye başından beri IŞİD’e karşı mücadeleyi ciddiye alsaydı bugün IŞİD Türkiye sınırında hala bulunamazdı. IŞİD orada Kürtleri katlediyor, Kürtleri göç ettiriyor, köylerini yakıyor. Türkiye bunlara neden bir şey yapmıyor, durduramıyor? ‘Biz yapalım’ diyoruz, Türkiye neden bizi engelliyor? Biliyorsunuz, Türkiye’nin sultan bilmem ne adı altında eğittiği Türkmen tugaylar var. Ama onlar gitti DAİŞ’e katıldı. Tam bir fiyasko."

Kendilerinin güvenli bölge fikrine karşı olmadıklarını da dile getiren Müslim, "Aslında bizim arzuladığımız Türkiye, Amerika ve diğer koalisyon güçleriyle IŞİD’e karşı mücadele etmek. Biz ayrıca güvenli bölgeye de karşı değiliz. Biz, Türkiye kontrolünde güvenli bölgeye karşıyız. Irak’ta 1992’de oluşturulan uçuşa yasak bölgeler bizim için Suriye’de de yapılabilir. Bütün Suriye kuzeyi Birleşmiş Milletler’in şemsiyesi altında koruma altına alınırsa biz de daha rahat hissedebiliriz orada." şeklinde görüş bildirdi. ABD desteği olmadan Kürtlerin IŞİD'e karşı durup duramayacağının sorulması üzerine Müslim, arkalarında ABD olmadan kayıplarının daha yüksek olacağını ancak yine de direnmeyi başarabileceklerini belirtti.

Rusya'nın yalnızca IŞİD'i değil El Nusra Cephesi'ni ve Ahrar'uş Şam'ı vurduğu hatırlatılarak, ABD'nin buna tepkisinin ne olacağının sorulması üzerine PYD lideri, bu örgütlerin IŞİD'den farklı olmadığını ve ABD'nin tepki göstereceğini düşünmediğini söyledi. Bu üç grup arasında fark olmadığını ifade eden Müslim, ÖSO'yu bunlardan ayrı tutarak bu grupların zayıflaması durumunda ÖSO'nun güçleneceğini öne sürdü.

Öte yandan geçiş dönemi için Esad’a evet diyebileceklerinin altını çizen Müslim, "Rusya başından beri Esad rejimin yanındaydı. Bu ayrı bir konu. Ama biz Rusya’yla Esad kalmalı noktasında bir görüş ayrılığı içerisindeyiz. Esad eskisi gibi aynı şekilde kalamaz. Geçici süreç için, taraflar arası diyalog süreci için kalabilir ama uzun vadede Suriye halkının çoğunluğunun Esad’ı artık kabul etmesi mümkün görünmüyor.’’ dedi.