ABD'de gündeme gelen 'Türkiye'deki S-400'lerin ABD tarafından satın alınması' teklifine Rusya'dan, bizim iznimiz olmadan yeniden ihraç edilemez açıklaması geldi

Rusya: Türkiye’ye teslim edilen S-400’ler izinsiz ihraç edilmesi mümkün değil!

ABD'li Senatör John Tune'un, Türkiye'deki S-400'leri ABD'nin satın alması teklifiyle ilgili konuşan Rusya Federal Askeri ve Teknik İşbirliği Servisi (FSVTS) Sözcüsü Mariya Vorabyeva, Türkiye’ye teslim edilen S-400 füze savunma sistemlerinin Rusya’nın izni olmadan yeniden ihraç edilmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Vorobyeva, "Askeri ürünlerin ihracatını gerçekleştirmek için ekipmanlarımızın alıcısının Rus tarafına nihai kullanıcı sertifikası sunması gerekiyor. Bu nedenle, Rus tarafının resmi izni olmadan bu ürünlerin üçüncü ülkelere teslim edilmesi veya yeniden ihraç edilmesi mümkün değil” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

ABD’li Senatör Whip John Tune, Türkiye ile ABD arasında büyük bir krize yol açan ve Türkiye’nin F-35 programından çıkmasına neden olan S-400 füze savunma sisteminin ABD tarafından Türkiye’den satın alınması için, 2021 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nda değişiklik yapılmasını önermişti.

Bu önerinin, ABD ve Türkiye arasındaki krizin çözümü için akıllıca bir hamle olduğu yorumları yapılmıştı.