Erdoğan ve Putin, deniz kısmı tamamlanan Türk Akımı projesi için düzenlenen törende bir araya geldi. Türkiye-Rusya ilişkilerine dair sıcak mesajlar veren Erdoğan, ABD’ye ise üstü kapalı göndermede bulundu

Rusya’ya sıcak, ABD’ye soğuk mesajlar

Rus doğalgazını Türkiye’ye ve Avrupa’ya taşıyacak Türk Akımı projesinin deniz ayağı tamamlandı. Dün İstanbul’da düzenlenen törene katılan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye-Rusya ilişkilerine dair sıcak mesajlar verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen “TürkAkım Projesi Deniz Bölümünün Tamamlanması Töreni”ne katıldı.

Erdoğan, burada yaptığı konuşmada Rusya ile ilişkilere dair sıcak mesajlar verirken ABD’ye de Türkiye-Rusya yakınlaşmasından rahatsızlığı nedeniyle üstü kapalı gönderme yaptı. AKP’li Cumhurbaşkanı, “TürkAkım Rus dostlarımızla hem ikili ilişkiler açısından tarihi bir projedir. Türkiye transit risklere maruz kalmadan hem kendisinin hem de Avrupa’nın doğalgaz taleplerini karşılayacağız. Bizim için Rusya Federasyonu, uzun vadeli işbirliği yapabileceğimiz güvenilir bir dost ve önemli bir doğalgaz tedarikçisidir. Biz Rusya ile ikili münasebetlerimizin çerçevesini hiçbir zaman diğer ülkelerin taleplerine veya dayatmalarına göre belirlemedik. Hedeflerimiz Rusya ile 100 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşmaktır. Bu vesile ile Sayın Putin’e teşekkür ediyorum” diye konuştu.

PUTİN: ERDOĞAN’IN CESARETİ…
Erdoğan’ın konuşmasının ardından konuşan Putin ise, şu ifadeleri kullandı: “100 milyar dolarlık ticaret hacmine Çin ile ulaşacağız. Türkiye ile neden olmasın. TürkAkım projesiyle ilgili anlaşma İstanbul’da 10 Ekim 2016’da yapılmıştı. Bu projeye Sayın Erdoğan isim vermiştir. 2-3 sene sonra projenin en zor kısmı tamamlanmıştır.

Türkiye’nin enerjisine güç katıyoruz. Ekonominin gelişmesi açısından da önemli bir proje olacaktır. Zor projede emeği geçen uzmanlara, çalışanlara, mühendislere şükranlarımı sunmak istiyorum. Sayın Erdoğan’a da katkılarından dolayı şükranlarımı sunmak istiyorum. Kendisine gösterdiği siyasi irade ve cesareti için teşekkür ediyorum. Cesaret olmadan böyle bir projeyi gerçekleştirmek mümkün olmaz.”

‘BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ’
Öte yandan Putin’in dünkü ziyareti, İstanbul’a bir ay içinde ikinci kez gelişi oldu. Rus lider son olarak Rusya, Türkiye, Fransa ve Almanya’nın katılımıyla 27 Ekim’de düzenlenen dörtlü Suriye zirvesi için İstanbul’a gelmişti.

Rus basını da Putin ve Erdoğan arasındaki bu görüşme trafiğine dikkat çekiyor. Rus ajanslarında, liderlerin bu yıl en az 6 kez bir araya geldiğini, görüşmelerin yoğunluğunun ‘benzeri görülmemiş bir düzeye ulaştığı’ yorumları yapılıyor.

NE OLMUŞTU?
Türk Akımı için imzalar, Türk jetlerinin Kasım 2015’te bir Rus uçağını düşürmesi nedeniyle yaşanan krizin atlatılması sonrasında Rusya Lideri Putin’in Türkiye’ye ilk ziyaretini gerçekleştirdiği Ekim 2016’da yine İstanbul’da atılmıştı.
Türk Akımı, her biri 15.75 milyar metreküp doğalgaz kapasiteli olan iki ayrı hattan oluşacak. Bu hatların biri Türk pazarının ihtiyaçlarına, diğeriyse Avrupalı tüketicilerin kullanımına ayrılacak.