Rusya’yla Avrupa arasında gerilim giderek tırmanıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa ülkelerinin Rusya’da sağcı muhalif lider Aleksey Navalni’ye yönelik hapis cezası nedeniyle Kremlin’e tepkileri sürerken gerilimi artıracak gelişmeler ardı sıra yaşanıyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un tutuklu Katalan siyasetçilerle ilgili açıklaması İspanya’yla diplomatik kriz yarattı.

İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez Laya, “İspanya’da siyasi tutuklu yok” tepkisi verdi. Lavrov, Navalni’nin durumunu İspanya’nın Katalonya özerk yönetiminde bağımsızlık girişimlerinden dolayı hapis cezası alan 9 Katalan siyasetçiyle kıyaslamış ve “Katalan siyasi tutuklular” ifadesini kullanmıştı.


‘CEVAPSIZ KALMAYACAK’

Rusya’nın diplomatik kriz yaşadığı diğer ülkeler ise Polonya ve İsveç oldu. Navalni eylemlerine destek verdiği için iki ülkeden üç diplomatın sınır dışı edilmesi üzerine Polonya hükümeti, “Rusya’nın Polonyalı bir diplomatı sınır dışı etme kararının, iki ülke arasında gergin olan ikili ilişkileri daha da olumsuz yönde etkileyeceği” uyarısında bulundu. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise söz konusu sınır dışı edilen diplomatlarla ilgili durumu hatırlatarak, “Rusya adımını tekrar gözden geçirmezse bu, cevapsız kalmayacaktır” şeklinde tehdit yollu bir mesaj verdi.