Rusya’yla ipler geriliyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rus muhalif Aleksey Navalni’nin zehirlenme olayının arkasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in olduğunu açıklaması Almanya’da Rusya’ya dönük yaptırımları yeniden gündeme getirdi.

Alman Federal Meclisi’nde en fazla koltuğa sahip Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) milletvekili Norbert Röttgen, “Putin’in eylem modelini, ancak anladığı dilden önlemlere başvurursak değiştireceğiz. Bunu yapmazsak Navalni’ye benzer başka olaylar da yaşanır” açıklamasında bulundu.

AB’YE YAPTIRIM ÇAĞRISI

Sıkı yaptırımların tüm Avrupa Birliği (AB) düzeyinde kabul edilmesi gerektiğini dile getiren Sosyal Demokrat Partili Nils Schmid ise “AB’nin, kişisel yaptırımları da içermesi gereken koordineli ve net bir yanıt vermesi gerekiyor. Nihayetinde Başkan Putin, şu anda tüm dünyanın izlediği muhalefete karşı mücadelenin siyasi sorumluluğunu taşıyor” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Navalni’nin zehirlenme olayı sonrası Almanya ile ilişkilerin kötüleşebileceği uyarısında bulunmuştu. Lavrov, Berlin’in Moskova karşıtı politika seçtiğini dile getirmişti. Rusya yönetimi, zehirlenme olayıyla ilgisi olmadığını savunuyor.