Rusya’ya 300 kilometre uzaklıktaki Vilnius’ta düzenlenen NATO zirvesinin ilk gününde İsveç'in üyeliği Ukrayna savaşı ve savaş örgütünün yeni askeri planları ele alındı. Moskova zirveyi ve Ankara'yı yakın takipte.

Rusya’ya gözdağı
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Batı emperyalizminin silahlı örgütü NATO’nun son yıllardaki en önemli buluşması Litvanya'da gerçekleşti. Rusya sınırına yaklaşık 300 kilometre uzaklıkta bulunan Litvanya'nın başkenti Vilnius'taki zirveye 31 NATO ülkesinin yanı sıra, Japonya, Güney Kore, Avustralya, Yeni Zelanda ve Ukrayna lideri katıldı. İki günlük zirvenin ilk gününde İsveç’in üyeliği, Ukrayna’ya destek ve Rusya’ya karşı izlenecek strateji gibi pek çok konu masaya yatırıldı.

İSVEÇ DE ÜYE OLACAK

NATO’ya üye ülkelerinin hükümet ve devlet başkanlarını bir araya getiren zirveye Finlandiya, ilk kez tam üye olarak katıldı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto'yu ilk zirve toplantısına katılmasından dolayı tebrik etti. Stoltenberg, Finlandiya'nın ardından önceki günkü anlaşmayla İsveç'i de yakında NATO'nun tam üyesi olarak göreceklerini belirtti. Stoltenberg, zirvenin ilk gününde, liderlerin İttifak'a katılması amacıyla Ukrayna'ya 'net ve olumlu' bir mesaj göndereceklerini söyledi.

UKRAYNA’YA TAM DESTEK

Liderlerin önemli kararlara imza atacaklarını aktaran Stoltenberg, Ukrayna'ya desteğin artırılacağını kaydetti. Stoltenberg, bunun Kiev’i ittifaka daha yakın hale getireceğini, NATO'nun yeni savunma planlarının onaylanacağını ve daha iddialı savunma yatırımı üzerinde uzlaşılacağını bildirdi.

İKİLİ DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Zirve öncesi İsveç’in üyeliğine yeşil ışık yakan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vilnius'ta pek çok ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve AND Başkanı Joe Biden ile bir araya gelen Erdoğan bugün de Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile ikili görüşme yapacak.

MOSKOVA’NIN DİBİNDE

NATO liderleri, Kuzey Atlantik İttifakı'nın 74 yıllık tarihinde ilk kez bu kadar Rusya’nın yakınında bir zirve gerçekleştiriyor. Vilnius, Rus toprağı Kaliningrad’a 200, Belarus’a 32 ve Rusya’ya 300 kilometre uzaklıkta. 2010 Lizbon zirvesinde Rusya’yı partner olarak ilan eden NATO, Ukrayna’yı üye yapmaya çalışarak savaşa neden olurken Temmuz 2022’deki Madrid zirvesinde Rusya’yı düşman ilan etti.